Prostreno.cz

Jak pro rodinu sestavit jídelníček, který vás nezruinuje

14.09.2020 | Zdraví a diety

Jídlo je jednou z nejnákladnějších položek měsíčního rozpočtu. Pokud potřebujete ušetřit, naplánujte si jídelníček, který vám pomůže udržet utrácení na uzdě a zároveň se z něj zdravě a chutně nají celá rodina. S našimi tipy vám to půjde snadno.

Nevyhazujte zbytečně peníze ani jídlo

Ušetřit pár korun se vždy hodí, nemusíte však kvůli nim jíst nezdravě nebo méně. Přinášíme vám tipy, které vám pomohou usměrnit náklady na jídlo, aby vám zbylo více financí z příjmu a rodičovského příspěvku. Kromě snížení výloh si ušetříte i několik cest do obchodu – stačí celý jídelníček na týden promyslet předem.

Plánujte nákupy i vaření předem

Na začátku musí být vždy „bojový plán“. Sestavte si jídelníček na celý týden – předem si projděte slevové akce v supermarketech a jídla vymýšlejte podle nich. Zároveň myslete na využití všech surovin, abyste jídlo zbytečně nevyhazovali. Zbytky jídla můžete zužitkovat na další pokrmy – například ze zbytku bramborové kaše snadno vytvoříte těsto na placky, krokety nebo šišky. Pokud jídlo uvaříte ve větším množství, poslouží i jako oběd na druhý den. Ušetříte tak práci i energii při vaření.

Nakupujte opravdové suroviny, ne polotovary

Místo kuřecích prsních řízků kupte celé kuře – vyjde výhodněji. Nemusíte platit práci pracovníka drůbežáren a ještě vám zbydou stehna a skelet na polévku. Podobně postupujte u každé suroviny – z kvalitního masa v akci si můžete vyrobit domácí šunku, odřezky ze zeleniny poslouží jako základ pro vývar, z bílého jogurtu s domácí marmeládou vytvoříte rychlou svačinu pro děti. Neplaťte za předražené polotovary naplněné konzervanty. V obchodě nakupujte jen to, co máte napsané na seznamu.

Příklad: Kvalitní bílý jogurt stojí v akci kolem 5–6 Kč za 100 g. Za zhruba stejně velký dezert (bez jogurtových kultur) pro děti s čokoládovými barevnými bonbony dáte asi 17 Kč, tedy skoro třikrát více. Nepoděkuje vám platební karta ani dětský organismus. Škrobovitý barevný výrobek obsahuje na 100 g 130 kcal, bílý jogurt jen 71 kcal. Vrchovatá lžička domácí marmelády (cca 10 g) pak obsahuje asi 24 kcal. Kromě energie lze porovnat i množství konzervantů a složení živin, které u bílého jogurtu s marmeládou samozřejmě vychází lépe.

Objevte sezonní zeleninu a luštěniny

Snažte se nahradit drahé suroviny levnějšími. Maso nemusíte mít každý den, snadno jej nahradíte luštěninami s vysokým obsahem bílkovin. Vzpomeňte si na čočkovou polévku, hrachovou kaši či šoulet a zařaďte je do jídelníčku své rodiny. Zeleninu a ovoce nakupujte sezonní za levnější cenu a případně je zamrazte nebo naložte.

Cena za 100 g nikdy nelže

A nakonec poslední tip pro úsporu při nákupech. Vždy se na cenovce dívejte na cenu za 100 g. Snadno tak u dvou podobných výrobků odhalíte, který je výhodnější. Zároveň však hlídejte složení, podezřele levné potraviny (a zejména zmíněné polotovary) bývají naplněné škroby, moukou nebo nekvalitními surovinami, aby byla jejich cena co nejnižší.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat