Prostreno.cz

Zdravější vaření pomocí čajů

Právě si děláte šálek čaje? A napadlo vás někdy, že byste v něm uvařili těstoviny nebo rýži? Ovšem klidně do něj naložte i maso a mořské plody, vůbec se to nevylučuje!

Čaj je hned po čisté vodě a kávě nejoblíbenějším nápojem na světě. A že se nutně musí jenom pít? Co vás nemá! Kromě vnějšího použití – třeba v případě vyrážek, akné, popálenin nebo lupů, ho lze zakomponovat i do přípravy jídel. Jakými způsoby to udělat a po kterém druhu sáhnout?

Všestranný poklad z dózy

Čajové lístky se mohou přidávat do krémů, omáček, zálivek, salátů, polévek, kaší, marinád i zmrzliny. Pokud se obáváte, že by pokazily vizuální dojem pokrmu nebo překážely v ústech při jeho konzumaci, nejprve je rozemelte. V této formě se také dají smíchat s nějakým kořením, například s pepřem, majoránkou či kmínem. Necháte-li je své přirozené podobě vylouhovat, po scezení lze v čaji uvařit třeba i maso, těstoviny, bulgur nebo rýži. A který přesně zajistí explozi nových chutí, vůní a v neposlední řadě čím prospěje vašemu zdraví?

Pozor, na scénu přichází heřmánek

Heřmánkový čaj si dobře rozumí s bramborami – šťouchanými, plněnými i zapečenými. I když z nich ale tvoříte placky nebo bramboráky, nezapomeňte na něj. Působí jako silné přírodní antibiotikum, reguluje cholesterol, tlumí bolesti a pomáhá na pálení žáhy.

Černý čaj 

Co říkáte na takové vepřové kotlety marinované v černém čaji, oleji a citronové šťávě? Nebo třeba jehněčí? I takové jídlo vaše strávníky vystřelí do gastronomických nebes! A co víc, tahle „tmavá přísada“ významně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, neboť zabraňuje vývoji krevních sraženin a zachovává propustnost cév. Také představuje prevenci rakoviny a posiluje imunitu.

Oolong se hlásí do služby

Oolong je vlastně označení pro skupinu čínských a tchajwanských čajů z rostliny Camellia sinensis, jejichž odrůdy se považují za polozelené nebo žlutozelené, protože mají poněkud zvláštní míru oxidace. Co v něm připravit? Zkuste třeba rýži, kuskus a mořské plody, nebudete litovat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat