Prostreno.cz

Poznejte jedovaté houby a vyhněte se tak otravě

Přestože na otravu houbami každoročně umírá průměrně jen jedna osoba, lidí s úpornými příznaky otrav lékaři ročně hospitalizují stovky. Častou chybou neznalých, ale i zkušených houbařů, je samozřejmě záměna podobajících se hub. Jako naschvál jsou ty jedlé nejčastěji podobné právě těm nejjedovatějším. Které z nich můžete poměrně často potkat našich lesích?

Muchomůrka zelená

Muchomůrka zelená je právem považována za jednu z nejnebezpečnějších hub. Právě její pozření bývá nejčastěji příčinou smrtelných otrav. Na rozdíl od jiných hub, kdy dochází k prvním příznakům třicet minut až 4 hodiny po pozření, otravu muchomůrkou zelenou začneme pociťovat až 8–12 hodin po její konzumaci, kdy už je jed vstřebán v organismu. Otravu touto houbou provázejí úporné zvracení a průjmy, které mohou trvat několik dní. Poté přichází zdánlivá úleva, jenže v tuto chvíli už jsou silně zasažená játra člověka. Bez jakéhokoli zásahu dochází k úmrtí člověka do týdne od pozření houby. Muchomůrka bývá zaměňována například za bedlu, žampiony, masák či jedlou holubinku nazelenalou.

Muchomůrka jízlivá

Tento druh muchomůrky je svou jedovatostí velmi blízko muchomůrce zelené, ale k otravě s následkem smrti je třeba pozřít trochu větší množství, přibližně 100–200 g. Bohužel ji lze snáze zaměnit především za žampion. Průběh otravy je s výše zmíněnou houbou srovnatelný. Proto se vyvarujte sběru jakýchkoli druhů, přestože jste si jistí, že o žampion skutečně jde. Splést se může i ten nejzkušenější houbař.

Pavučinec plyšový

Otrava pavučincem je nebezpečná především z důvodu, že se její příznaky projeví až po několika dnech nebo týdnech. Tou dobou už si konzument často ani nevzpomene, co a kdy jedl. Jako smrtelná dávka se uvádí 30 g čerstvé houby. Pavučinec plyšový lze zaměnit hlavně za jiné, ačkoli jedlé druhy pavučince, mladé plodnice však mohou připomínat i lišky nebo některé druhy ryzce.

Jak postupovat při podezření na otravu?

Při jakémkoli podezření na otravu houbami vyvolejte u postiženého zvracení. Čím déle zůstanou houby v žaludku, tím větší otrava bude, proto všechno musí z těla ven.

Při zvracení a průjmech dochází k rychlé dehydrataci organismu. Podávejte otrávenému teplý roztok se solí a minerální nesycené vody.

Snažte se zajistit vzorky pozřených hub, aby byla možná jejich identifikace. Pokud čerstvé houby již nemáte, zajistěte zbytky jídla nebo i samotné zvratky.

Podejte otrávenému pět až deset tablet živočišného uhlí, dohlédněte, aby je pořádně zapil a co nejdříve dopravte postiženého k lékaři.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat