Prostreno.cz

Meduňka je voňavým řešením běžných zdravotních problémů

Je vám špatně od žaludku? Bojujete s nachlazením, zvýšenou teplotou, zánětem průdušek nebo kašlem? Sáhněte po meduňce, která navíc podporuje funkce jater a ulevuje od bolestí nejrůznějšího původu.

Ve středověkých spisech se píše, že meduňkový čaj posiluje mozek, osvěžuje ochablou postavu a zaručí dlouhověkost. Co bychom se o této bylince, jež pochází ze Středomoří, dozvěděli z odborných vědeckých publikací? I v nich je spousta zajímavostí! A zde je malá ochutnávka…

Voňavé řešení trávicích obtíží

Díky své antioxidační aktivitě extrakt z meduňky uklidňuje a harmonizuje gastrointestinální systém, zatímco působí jako prevence žaludečních vředů. Pokud vás čas od času postihne nevolnost, zácpa či nadýmání, neváhejte si tento medikament neprodleně naordinovat. Koneckonců, proč své utrpení zbytečně prodlužovat?

Játra jako v bavlnce

Mezi klíčové funkce jater patří detoxikace krve a odstraňování jedů. Ovlivňují také metabolismus tuků, cukrů i bílkovin, produkují žluč, ukládají železo a přispívají k tvorbě hormonů. Co tomuto orgánu dává pořádně zabrat? Nezdravá strava, konzumace alkoholu i nadměrné užívání léků, zní z úst lékařů. Naštěstí je tu ale jmenovaná bylinka, která funkce jater podporuje, přičemž mírní dopad všemožných gastronomických i farmaceutických „hříchů“.

Záchrana při bolestech

Když zabolí hlava, zuby, svaly nebo klouby, je o perné chvilky postaráno. Věděli jste, že meduňka je na tyhle trable „jako dělaná“? Lze to přičíst jejímu silnému protizánětlivému působení a vysokému podílu organické sloučeniny eugenolu. Slibuje tedy rychlou úlevu a navíc i uklidnění pocuchaných nervů. Mimochodem, skvěle vás připraví i na kvalitní spánek.

První pomoc v případě nachlazení

Nachlazení neboli nasofaryngitida, rinofaryngitida či akutní koryza, patří mezi klasické „radosti“ sychravého podzimu. I vás momentálně trápí rýma, kašel a zvýšená teplota? Tak s přípravou meduňkového čaje neotálejte! Je to spásný prostředek na virózy, záněty průdušek i únavový syndrom, což potvrzuje celá řada studií.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat