Prostreno.cz

Sklenice vody před spaním ruší jeho klidný průběh

Správná hydratace je pro tělo důležitá nejenom ve dne – ale také v noci. Ale je proto dobré vypít před spaním ještě rychle sklenici vody?

Zatímco přes den se snažíme pít hodně, v noci si logicky dáváme přestávku. Vypít tedy před odchodem do postele ještě rychle sklenici vody by mohlo naše tělo před noční dehydratací ochránit. Má to však i svoje nevýhody. Co se stane, když před spaním vypijete sklenici nebo dvě?

Ruší klidný spánek

V normálních případech je večerní příprava do postele u většiny z nás podobná – osprchujeme se, odlíčíme, vyčistíme si zuby a jdeme na toaletu. Ale pokud si před spaním dáte ještě několik doušků vody, můžete si tím přeplnit svůj močový měchýř. Ten vás v noci bude tlačit, budete muset vstát a zajít si na toaletu. A tohle noční vstávání není otravné jenom v tomhle počasí, kdy opouštíte krásně vyhřátou postel, ale vede logicky také k tomu, že se prostě dostatečně nevyspíte.

Zlepšuje náladu

Když tělo trpí dehydratací, může se to negativně odrazit na náladě. Bolesti hlavy, nechuť do jakékoli činnosti nebo hladové ataky mohou být její následky. V noci se navíc docela dost potíme, vypotíme mezi půl a dvěma litry, a tahle ztráta tekutin je pro nás těžko postřehnutelná, takže ji nedokážeme ani pravidelným pitím vyrovnat. Pokud vypijeme večer sklenici nebo dvě vody, můžeme dehydrataci během noci předejít a ráno se vzbudíme fit.

Zmenšuje kocovinu

Měli jste příjemný večer a na konci jste vypili o jednu nebo dvě sklenky vína více? Protože alkohol snižuje nejen hladinu tekutin v těle, ale i stav minerálních látek jako je hořčík, draslík nebo sodík, může to někdy znamenat až nepěknou kocovinu. Abyste se proto druhý den nevzbudili s největším bolehlavem svého života, měli byste před spaním vypít dobrý půllitr neperlivé vody.

Zapříčiňuje dráždivost močového měchýře

Noční nucení na močení je podle urologů všeobecný problém. S přibývajícím věkem dochází mnohem častěji k tomu, že se člověk vzbudí a musí na záchod. Zvýšený příjem tekutin před spaním může tento problém ještě zhoršovat a dlouhodobě způsobit dráždivý močový měchýř. Pokud trpíte neustálým nutkavým pocitem na močení, měli byste se obrátit na lékaře.

Na otázku, zda si dát před spaním sklenici vody, či ne, neexistuje tedy jednoznačná odpověď. Pokud vám noční vstávání nevadí, pak se samozřejmě doporučuje tekutiny doplňovat. V opačném případě stačí pít dostatek tekutin během dne – tedy nejméně dva až tři litry.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat