Prostreno.cz

Sýr je v omezeném množství zdraví prospěšný

Sýry jsou učiněné pochoutky, které tělu svědčí. Ale jen v omezené míře! Pokud se chcete dožít vysokého věku a mít ukázkový krevní tlak, dávejte si raději jen malý kousek.

Sýr se přidává do rýže, těstovin, pomazánek, karbanátků, holandských řízků, lasagní, dortů, polévek i k zelenině. Jste také jeho příznivcem a říkáte si, že ho není nikdy dost? Jak se to vezme. I když jde o potravinu s mnoha zajímavými benefity, zdaleka to neznamená, že se může jíst v neomezeném množství.

Studnice neočekávaných plusů

Že sýr platí za bohatý zdroj bílkovin a vápníku, to je všeobecně známá věc, nad kterou se pozastaví asi jen málokdo. Díky tomu může mít příznivý vliv na kosti, metabolismus, trávení i budování svalové hmoty. To ale není všechno. Někteří odborníci zastávají názor, že jeho konzumace pomáhá při prevenci celé řady chronických chorob, zatímco snižuje záněty a zlepšuje imunitní reakce organismu. Zároveň prý předchází tvorbě zubního plaku, regeneruje nervový systém a může být užitečná v boji s infekcemi. Jste příjemně překvapení? A teď si představte, že ta největší „perla“ teprve přijde…

Elixír života

Poznatky jisté studie, o nichž se zmiňuje akademický magazín European Journal of Clinical Nutrition uvádí, že se milovníci jmenované potraviny zpravidla dožívají vyššího věku. Tedy alespoň oproti lidem, kteří se jí obloukem vyhýbají. Zní to skvěle, viďte? Ale ještě dřív, než po hlavě skočíte do sýrového talíře, byste měli vědět pár věcí…

Dobrého pomálu

Navzdory spočítaným kladům je vhodné to se sýrem nikterak nepřehánět. Pravdou totiž je, že má stále poměrně vysoký podíl sodíku a nasycených tuků, což může vést například k obezitě, otokům, arteriální hypertenzi nebo srdečním obtížím. Chcete konkrétní příklad? Vezměme si třeba takový čedar. Čtvrtka šálku této dobroty obsahuje přibližně 150 kalorií a 11 gramů tuku – a to už je pořádná „nálož“.

Experti tedy doporučují, abychom se v zájmu svého zdraví a zachování kondice drželi jen střídmé sýrové konzumace, která by se měla prokládat ovocem, zeleninou a celozrnnými produkty. Také bychom měli volit spíše nízkotučné produkty typu mozzarella, ricotta a cottage, a ty tučné si dávat opravdu jen výjimečně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat