Prostreno.cz

Med ulevuje od příznaků nachlazení lépe než tradiční léky

Infekce horních cest dýchacích nechodí po horách, ale po lidech, a to hlavně na podzim. Taky už vás zase sužuje nachlazení? Tradiční léčba, včetně antibiotik a volně prodejných léků, se neukázala tak účinná jako starý známý med!

Únava, kašel, rýma, ucpaný nos, škrábání v krku nebo bolesti svalů. To jsou hlavní příznaky nachlazení, od kterých si můžete ulevit s pomocí medu coby bezpečného alternativního léku. A věřte, že na ten jsou i pilulky z lékárny krátké!

Největší úleva 

Vědecká práce, kterou v srpnu tohoto roku publikoval odborný časopis British Medical Journal, porovnala 1345 jedinečných zdravotních záznamů a 14 studií, které se zabývaly standardní léčbou infekce horních cest dýchacích. V rámci jednoho experimentu dokonce vědci podávali nachlazeným pacientům med, antibiotika, léky proti kašli a placebo. Ukázalo se, že ze všech těchto variant med prokázal největší sílu a účinky, což platilo pro děti i dospělé.

Vedlejší účinky ATB. Co všechno hrozí?  

„Většina infekcí horních cest dýchacích je způsobena viry a jedná se o nemoci omezené na sebe sama,“ uvedl Lawrence Wade Manaker, lékař pro urgentní medicínu a odborný asistent na Lékařské univerzitě v Jižní Karolíně s tím, že antibiotika jsou proti virům neúčinná.

Jejich nadužívání navíc může zvýšit bakteriální rezistenci na antibiotika, což ztěžuje léčbu skutečných bakteriálních infekcí. Existuje také riziko nežádoucích účinků, jako je silný průjem a alergické reakce. Uvedený lékař se proto vyjádřil, že vždy s předepisováním antibiotik váhá, a pokud je to možné, dává přednost právě medu. Podle něj je to životaschopná a možná ještě lepší alternativa k těmto lékům.

Situace, kdy med skutečně pomůže

Pozitivní účinky medu na zdraví jsou známy již více než 100 let. Vysoká viskozita medu (hlavně kvůli vysoké koncentraci cukru a nízkému obsahu vody) pomáhá vytvářet ochrannou bariéru, která zabraňuje infekci. Mírná kyselost a obsah peroxidu vodíku v tomhle přírodním zázraku také vykazují antimikrobiální působení. Jenže léčba je jedna věc, kdežto prevence druhá.

Pro koho se nehodí?

Med sice může nabídnout levnou a účinnou úlevu od respiračních příznaků, ale nachlazení nezabrání. Imunitní systém se musí podporovat vyváženým jídelníčkem, cvičením, otužováním a správnou hygienou rukou. Zároveň platí, že včelí medicína není pro všechny. Nedoporučuje se dětem mladším jeden rok a zároveň osobám na med alergickým. V ostatních případech je ideální podávat ho v zázvorovém čaji s citronem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat