Prostreno.cz

Přebytky dýně využijete jako kosmetiku

Chcete zužitkovat dýni do posledního semínka, aby ani kousek nepřišel vniveč? Dobrý nápad. Co říkáte na masku, která zpomalí tvorbu vrásek a podpoří růst vlasů? Nebo peeling? Ten zase zbaví kůži odumřelých buněk!

Dýně patří k podzimu tak neodmyslitelně, že bychom si bez ní toto roční období snad ani neuměli představit. A že z ní lze připravit jen zdravé a chutné jídlo nebo stylová dekorace? Omyl. Pronikněte s námi do tajů jejího vnějšího použití!

Bojovník proti vráskám

„Dýně obsahuje enzymy a alfa-hydroxykyseliny, které rozjasňují a vyhlazují pokožku, přičemž fungují jako skvělé exfoliační prostředky. Nalézají se v ní i vitaminy C a A, jež stimulují produkci kolagenu a neutralizují účinky škodlivých volných radikálů. Zinek v dýňových semínkách je zase dobrý na akné, protože reguluje tvorbu kožního mazu. Esenciální mastné kyseliny pak pomáhají s hydratací, jelikož utváří ochrannou bariéru, která zadržuje vlhkost,“ vyjmenovává kosmetická pozitiva newyorská dermatoložka Patricia Wexler. Ta zároveň dodává, že zmíněná plodina nesvědčí jenom pleti, protože dokáže napravit i poškozené vlasy.

Máslo na hlavě? Lepší bude dýně

„Složení tykve snižuje záněty a blahodárně ošetřuje pokožku hlavy. Je vhodné pro nadměrně se mastící vlasy, ovšem první pomoc poskytne i těm suchým a lámavým. Také zlepšuje krevní cirkulaci, vyživuje folikuly, stimuluje růst a zabraňuje nadměrnému vypadávání, zatímco může být nápomocné i proti lupům,“ doplňuje výše jmenovaná specialistka na bezchybný vzhled. Jak tuto potravinu tedy využít v praxi? Zde je dávka inspirace.

Nerušit, jde se mládnout a krásnět

Dýňové pyré (bohatě stačí čtvrtka šálku) můžete promíchat se lžičkou medu a špetkou kurkumy. Tím vznikne maska, kterou lze aplikovat na pokožku i hřívu. V obou případech je pak ideální doba působení zhruba deset minut. Pokud byste si chtěla vytvořit domácí peeling, do stejného množství dýně přidejte polévkovou lžíci mletých lněných semínek a směs rozřeďte trochou heřmánkového čaje. Následně naneste silnou vrstvu a proveďte si masáž krouživými pohyby, čímž efektivně odstraníte odumřelé kožní buňky. Poté smyjte všechny pozůstatky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat