Prostreno.cz

U sledování televize zobejte zdravá dýňová semínka

Vyhazovat semínka, která při přípravě dýně poctivě vybíráte? To je hřích! Obsahují spoustu hořčíku, který uklidňuje psychiku a usnadňuje usínání. Nacházejí se v nich i omega-3 mastné kyseliny, jež zase prodlužují dobu spánku.

Nemůžete v noci spát nebo se často budíte? Bohužel nejde o nic výjimečného. Z analýzy společnosti GfK, jejíž specializací je průzkum trhu a veřejného mínění, vyplývá, že nějaká spánková porucha trápí až 47 procent tuzemské populace. V podstatě s ní má tedy co dočinění každý druhý našinec. Zatímco někdo se tento problém snaží vyřešit nákupem kvalitnější matrace či konzumací bylinek, jiný hledá spásu u odborníka. Nejste nakloněni ani jednomu? Pak můžete zkusit dýni, respektive její semínka. Co ty mají s pyžamem společného?

Uklidnění bez předpisu

Zrovna tuhle jste připravovali dýni a semínek se zbavili, protože jste nevěděli, co s nimi? Chyba. Příště je omyjte vodou, opražte bez oleje na pánvi a zlepšete jimi svůj noční odpočinek. Pouhých 50 gramů dýňových semen vašemu tělu dodá více než 200 mg hořčíku. Ten uvolňuje svaly, odvrací negativní myšlenky a navozuje pocity harmonické relaxace, což vám pomůže při usínání. Jsou tu však i jiné důvody, proč tahle křupavá dobrota funguje jako parádní ukolébavka.

Prevence nechtěných budíčků

Poznatky nedávné oxfordské studie zveřejněné v magazínu Journal of Sleep Research sdělují, že optimální příjem omega-3 mastných kyselin zkvalitňuje spánek, přičemž může prodloužit dobu jeho trvání až o hodinu. Rovněž informují o tom, že lidé, kteří mají těchto zdravých tuků dostatek, se v průběhu noci méně budí. Teď si možná říkáte, odkud tyto látky plnými doušky čerpat, protože víte, že si je organismus nedokáže vytvořit sám. Za štědré zprostředkovatele omega-3 mastných kyselin platí kromě ryb i dýňová semínka. Dáte si jich tedy o něco víc? Třeba se dnes konečně vyspíte do růžova a ráno budete jako znovuzrození…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat