Prostreno.cz

Poznejte esenciální oleje s nejsilnějším vlivem na mozkové funkce

Nemůžete se soustředit? Máte potíže s pamětí? To chce rychlou esenciální vzpruhu! A spolehlivý kognitivní stimulant je kupříkladu levandule, rozmarýn nebo citron. Čemu dáte přednost?

O tom, že k zachování fyzické a psychické kondice je důležitý zdravý životní styl a vyvážená strava, se mluví takřka neustále. Ačkoli význam těchto dvou klíčových prvků nelze popřít, zdaleka to neznamená, že neexistují i jiné a méně konvenční cesty. Jako spolehliví průkopníci se ukázaly třeba esenciální oleje, jejichž přínosné účinky prokázalo již mnoho studií. Které přesně mají nejsilnější vliv na kognitivní funkce?

Levandule není jenom na spaní

Že má esenciální levandule uklidňující vlastnosti a tlumí stres, to je všeobecně známá věc, která by neměla nikoho překvapit. Jenže ona zvyšuje i mozkovou aktivitu! Poznatky amerického výzkumu zveřejněné v magazínu Journal of Neuroscience naznačují, že lidé, kteří inhalují její příjemnou vůni, jsou schopní provést matematické výpočty v kratším čase. Tedy samozřejmě oproti těm, kteří si na aromaterapii nijak nepotrpí. No není tohle zajímavá a zásadní informace?

I rozmarýn má co nabídnout

Podobně jako výše zmíněná levandule, i rozmarýn dokáže ve vypjatých situacích psychiku ukonejšit. Zároveň tišší bolesti hlavy, posiluje imunitní systém a pomáhá při chronické únavě. Důvodů, proč ho mít po ruce, respektive u nosu, je ale víc. Závěry průzkumu, o nichž bychom se dočetli v odborném časopise Therapeutic Advances in Psychopharmacology, sdělují, že rozmarýn funguje jako kognitivní stimulant, který zlepšuje paměť i mentální zaměření. Je to proto, že obsahuje sloučeninu eukalyptol, jež přímo ovlivňuje vstřebávání a uchovávání informací.

Citron se vážně nezdá

Osvěžující aroma esenciálního citronového oleje umí pozvednout náladu i ducha. Ještě jste si toho nevšimli? Až ho příště kápnete do difuzéru, dočkáte se i jiných věcí. Tento vonný pomocník podporuje koncentraci, myšlení a kreativitu, proto je vhodným dopingem třeba při práci. Tedy alespoň tak to uvádí studie, jejíž finální analýzu publikuje akademický žurnál Psychogeriatrics.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat