Prostreno.cz

Tymián je účinný bylinný prostředek na chřipku

Chřipky, virózy i respirační onemocnění opět útočí v plné síle. Prevenci však představuje tymián, který zároveň zlepšuje trávení, zkvalitňuje spánek a léčí akné.

Tymián je silně aromatická bylina s nasládlou chutí i vůní, která trochu připomíná kafr nebo hřebíček. Právě její výraznost z ní dělá skvělé ochucovadlo zvěřiny, drůbeže, ryb, tradičních českých polévek, nádivek, paštik, sýrů, omáček i těstovin. Je až s podivem, že první zmínky o jejím pěstování pocházejí z období 3000 let před naším letopočtem. Podle některých pramenů popíjel tymiánový čaj i makedonský král a vojevůdce Alexandr Veliký. Jestli je to skutečně tak, pak asi nikdy neměl chřipku. Právě proti ní prý tahle léčivka bojuje více než statečně!

Obyčejné léčivo s neobyčejnými účinky

Že má tymián skutečně pozoruhodné vlastnosti, na to poukázalo hned několik studií. Prakticky všechny se shodují v tom, že vykazuje antivirové, baktericidní, fungicidní, antibiotické, diuretické, spazmolytické, expektorační i antiseptické schopnosti, proto organismu v hodně směrech prospívá. A právě v období chřipek tento poklad oceníte dvojnásob.

Prevence je základ

Poznatky britského výzkumu provedeného na Leeds Beckett University informují o tom, že nutriční profil i působení tymiánu výrazně snižuje riziko chřipkové nákazy, přičemž tišší kašel, tlumí bolesti v krku, eliminuje toxiny a příznivě ovlivňuje imunitní systém. Cesta k těmto účinkům ovšem vede jedině přes pravidelnou, ideálně pak každodenní konzumaci. Tak nechcete si po vzoru Alexandra Velikého také nachystat čaj z této bylinky? On ho užíval k posílení při válečných taženích, ale zajímavých účinků má samozřejmě mnohem víc.

Vzpruha pro trávení, pleť i vlasy

Tymián je doporučovaným alternativním prostředkem na svalové i kloubní bolesti. Zároveň je velice užitečný při léčbě zánětů dásní, astmatu, zápalu plic i akné. Odborníci připouští, že také urychluje hojení ran, harmonizuje střevní mikroflóru, zlepšuje trávení, pomáhá na revmatismus a zkvalitňuje spánek. Vhodný je však i pro jedince s poruchami krevního oběhu. Mimochodem, vnější použití zase urychluje růst vlasů a zastavuje tvorbu lupů. Pokud vám trocha tohoto blahodárného nápoje zbyde, klidně si s ním po běžném mytí opláchněte i hřívu.

Zdroj: www.lifewithherbs.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat