Prostreno.cz

Slunečnicová semínka nabízejí mnoho pozitiv pro imunitu

Líbí se vám slunečnice? A co jejich semínka? Určitě se vyplatí si na nich „smlsnout“! Jaké vitaminy a minerály z nich načerpáte a proč vám za ně tělo poděkuje?

Z oblasti svého původu v Severní Americe se slunečnice dostaly do Evropy až v 16. století. Nejprve se jako okrasné rostliny pěstovaly v jižních státech starého kontinentu, později se rozšířily i do jeho vzdálenějších koutů. V 17. století byl Anglii udělen patent na mačkání oleje ze slunečnicových semen, díky čemuž se tato vysoká bylina stala atraktivní zemědělskou plodinou. A když už jsme u těch semínek – máte pocit, že se hodí spíše do ptačího krmítka a v domácích zásobách pro ně není místo? Možná neznáte jejich klady, které uchvátily i samotné odborníky. Ti poukazují hlavně na tyhle!

Komplexní zdroj cenných látek

Podle americké nutriční terapeutky Marie Griffith jsou slunečnicová semínka natolik výživná, že i jedna polévková lžíce denně může zlepšit vaše zdraví. Obsahují spoustu hořčíku, který je důležitý pro funkce svalů i nervovou soustavu. Načerpáte z nich vápník, jež posiluje kosti a fosfor nezbytný pro regeneraci tkání. Rovněž vás obohatí o mangan, který pomáhá metabolizovat sacharidy, aminokyseliny i bílkoviny. Jejich prostřednictvím získáte také vitaminy skupiny B potřebné pro imunitu nebo vitamin E. Ten je zase klíčový pro krásnou pleť i ochranu před škodlivými volnými radikály.

Pomocník v boji se srdečními chorobami

Konzumace jmenovaných přátel dobré kondice se dává do souvislosti i s nižším rizikem kardiovaskulárních chorob, a to včetně mrtvice a infarktu. Je to proto, že jejich jedinečné složení přispívá k regulaci cholesterolu, který ucpává tepny a způsobuje kornatění cév.

Útlum chronických zánětů

Slunečnicové poklady také pomáhají bojovat proti chronickým zánětům, které se podílejí na rozvoji diabetu, rakoviny, klinických depresí i autoimunitních onemocnění. Tedy alespoň k takovému postoji došli na základě četných studií vědci, kteří jejich protizánětlivé vlastnosti přisuzují vysokému podílu zmíněného vitaminu E.

Další účinky, které možná překvapí

Kromě jmenovaných přínosů mají slunečnicová semínka mezi odborníky pověst prostředku, který předchází poškození buněk DNA, zlepšuje mozkové funkce, příznivě ovlivňuje štítnou žlázu a vyvažuje hladiny hormonů. Tyto malé plody zároveň urychlují hojení při houbových infekcích a podporují produkci serotoninu – hormonu dobré nálady. Nezapomeňte se tedy po nich v obchodě porozhlédnout…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat