Prostreno.cz

Para ořechy pomáhají předcházet mnoha neduhům

Para ořechy jsou tučné, přesto se na ně pohlíží jako na nesmírně prospěšnou potravinu. Kolik jich denně můžete sníst a co všechno ve vašem těle mohou ovlivnit?

Brazilské neboli para ořechy jsou semena stromu juvie ztepilé, ten patří v amazonském pralese mezi vůbec nejvyšší. Podle lidových léčitelů mají mnoho účinků na zdraví a pomáhají předcházet celé řadě neduhů. Co na ně ale říkají odborníci a výživový poradci?

Dobrého pomálu

„Brazilské ořechy naprosto vynikají v obsahu selenu. Tento minerál je nezbytný pro metabolismus, plodnost i funkce štítné žlázy. Abyste však nepřekročili jeho doporučenou dávku, obvykle se doporučuje sníst maximálně tři až čtyři para denně,“ vysvětluje registrovaná dietoložka Nichole Dandrea z americké Kalifornie. Ta zároveň dodává, že stanovený příděl je třeba dodržovat i z jiného důvodu. Tím je skutečnost, že zmíněná křupavá dobrota kvůli vysokému podílu tuků rozhodně není nízkokalorickou potravinou. Ovšem i tak malé množství může kondici příznivě ovlivnit.

Regulace cholesterolu s rychlým účinkem

Poznatky nedávného zámořského výzkumu naznačují, že konzumace těchto brazilských pokladů významně přispívá ke snížení škodlivého cholesterolu. A pozor – prý se to projeví už devět hodin po požití! Čistě pro srovnání, farmaceutické medikamenty statiny, které se na vysoký cholesterol běžně předepisují, začínají působit zhruba po čtyřech dnech, upozorňují lékaři.

Obrana při zánětu

Podle výše jmenované dietoložky Nichole Dandrey tyto plody nabízejí fytonutrienty, a to včetně vitaminu E a kyseliny gallové, které snižují záněty. Souběžně chrání tělo před oxidačním stresem, jež poškozuje buňky DNA, přičemž zvyšuje pravděpodobnost rakoviny, diabetu a Alzheimerovy choroby. Jejich složení rovněž zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému a urychluje hojení ran. Dále má pozitivní vliv na mozek a duševní výkonnost, zatímco zpomaluje proces biologického stárnutí a zachovává pružnost pokožky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat