Prostreno.cz

Správným koníčkem posílíte své mentální zdraví

Koníčků existuje nepřeberné množství. Někdo rád sportuje a dělá tak něco pro své zdraví. Někdo rád čte a rozvíjí fantazii. A někdo má rád třeba ruční práce, jejichž hmatatelný výsledek ho může naplnit pýchou. Ale je ještě jedna volnočasová aktivita, která navíc dokáže posílit i duševní zdraví.

A tím doporučovaným zázračným koníčkem je pletení. Všichni to pravděpodobně známe z našeho dětství a dlouhou dobu bylo pletení jen typickým znakem babiček. Ale dnes je populárnější než kdykoliv jindy, jak ostatně dokládají i vlastnoručně vyrobené projekty mladých lidí na sociálních sítích.

Pletení uklidňuje ducha…

Tahle forma ručních prací je navíc vhodná jako zdravotní doplněk nejen pro profesionály, ale i pro začátečníky. Začátečníci se sice musejí více soustředit a oběma rukama se držet přesného postupu, aby neztratili nit – a tady to platí doslova. Pak nezbývá mnoho času, aby se jim hlavou ještě honily myšlenky o problémech nebo starostech. Ale ani jako pokročilá pletařka nebo pletař (a divili byste se, kolik známých mužů této aktivitě doslova propadlo!) nemusíte mít strach. I potom, co se vám postupy zaryjí do paměti, je zautomatizovaná práce vlastně jakýsi způsob meditace. Díky stále dokola se opakujícím pohybům dosáhnete skutečně stavu podobného meditaci, který uvolňuje tělo a podporuje ducha. Pletení se dokonce doporučuje jako uklidňující podpůrné opatření pro pacienty s duševními poruchami.

… a podporuje mozek.

Díky komplexním postupům se aktivují četné oblasti v mozku. Takže je pletení smysluplné a zdravé hobby, kterému byste alespoň v zimě měli rozhodně dát šanci. Podle (zatím nepodložených) výzkumů dokážete pletením předejít dokonce takovým onemocněním jako je demence, protože je to další způsob, jak zapojit naši kognitivní paměť, a snížit tak riziko.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat