Prostreno.cz

Potraviny s překvapivým obsahem železa

Registrujete, že vám zoufale schází energie? Nejste spokojení se stavem vlasů? Možná je to kvůli špatným zásobám železa. Dejte si rajčata, brambory nebo luštěniny, situace se rychle napraví!

Podle Světové zdravotnické organizace se deficit železa týká více než 600 milionů lidí. Tento minerál se přitom podílí na transportu kyslíku k buňkám, regeneruje svaly, snižuje míru únavy a zasahuje do funkcí metabolismu. Mezi nejčastější projevy jeho nedostatku patří permanentní pocit vyčerpání, bolesti hlavy, nesoustředěnost, zhoršená cirkulace krve a chladnost končetin. Varovnými signály jsou však i závratě, nechutenství, lámavost vlasů či bledost pokožky. Doporučený denní příjem železa činí podle odborníků něco kolem 17 miligramů. Ale odkud ho získat? Třeba tyto potraviny se jeví jako ideální!

Ozdobte stůl rajčaty

Kdy se na váš talíř naposledy zakutálelo takové rajče? Že už si ani nepamatujete? Škoda. Kromě poctivé dávky jmenovaného prvku obsahuje také unikátní barvivo lykopen, které vyniká svými antioxidačními účinky. Díky němu představuje prevenci kardiovaskulárních chorob, rakoviny i osteoporózy. Rajčata sama o sobě rovněž zpomalují biologický proces stárnutí a zlepšují kvalitu pleti. Takže dnes bude salát?

Poklad zvaný brambora

Pro mnohé jsou brambory tou nejobyčejnější zemědělskou plodinou. Zdání ale klame. Jeden středně velký kousek zprostředkuje celé dva gramy železa, ovšem skvěle funguje i jako zdroj fosforu, zinku, manganu, hořčíku, draslíku i vitaminu C. Vlivem svého složení reguluje hladinu cukru, čistí organismus od toxinů, povzbuzuje obranyschopnost a pomáhá při léčbě plicních onemocnění.

Luštěniny jsou v módě

Dlouho zatracované luštěniny se zase dostávají do centra pozornosti. A výživoví poradci se tetelí blahem! Jejich konzumace je totiž spojována s mnoha pozitivy, která zahrnují zvýšení železné hladiny, podporu hubnutí i regulaci škodlivého cholesterolu. Ve všech pádech se skloňuje i protirakovinné působení luštěnin, stejně jako to, že značně omezují pravděpodobnost onemocnění cév.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat