Prostreno.cz

Naučte se správně používat pomůcky pro ústní hygienu

Kartáček, pasta, ústní voda, dentální nit a mezizubní kartáčky. To je výčet základních pomůcek, které by neměly chybět ve výbavě každého z nás. Přesto se jejich používání mnoho lidí vyhýbá. Jedním z důvodů je, že mají špatnou a často i bolestivou zkušenost s jejich použitím v minulosti. Příčinou však bývá fakt, že lidé nevědí, jak si správně vybrat a sáhnou po nevhodném produktu nebo špatné velikosti.

Kartáček

Kartáček na zuby je základní věc, kterou používá (doufejme) každý s nás. Přesto se v jeho výběru často chybuje. Jistě jste si všimli, že kartáčky lze pořídit v různých stupních tvrdosti. Mnoho lidí se však mylně domnívá, že čím tvrdší štětiny kartáčku budou, tím lépe zuby vyčistí. Opak je ale pravdou. Čím měkčí kartáček budete používat, tím šetrněji vyčistíte oblasti kolem krčků zubů, kde se nejvíce usazuje plak. Vyhnete se i poškození skloviny. Tvrdé kartáčky jsou určené k čištění zubních náhrad.

Mezizubní kartáčky a dentální nit

Velikost mezizubních kartáčku musí odpovídat velikosti mezizubního prostoru. V opačných případech nevyčistí zuby dokonale, nebo dokonce hrozí poranění. Mezizubní kartáček vhodné velikosti projde mezi zuby jen s minimálním odporem. Pokud si nejste jistí velikostí, pořiďte si balení s více druhy a vyzkoušejte, které vám nejlépe vyhovují. Mezizubním kartáčkem byste měli pohybovat jen tam a zpět. Nikdy jím neotáčejte kolem jeho osy. Tam, kde jsou vám nepříjemné i ty nejmenší kartáčky, použijte zubní nit.

Jednosvazkový kartáček

Jak už jeho název napovídá, tento typ kartáčku disponuje pouze jedním svazkem štětin, což činí jeho čisticí schopnost preciznější, než u kartáčku klasického. Mnohem lépe s ním vyčistíte prostor kolem dásní, kde se drží nejvíce plaku, ale také zadní stoličky, které jsou běžným kartáčkem velmi špatně přístupné. Tento typ kartáčku by neměl chybět v žádné koupelně.

Škrabka na jazyk

Na jazyku se během dne i noci tvoří nepříjemný a nevzhledný povlak, který může být často příčinou zápachu z úst. Toho je potřeba se zbavit. Nejlepším způsobem, jak toho docílit, je použít škrabku na jazyk, kterou povlak šetrně odstraníte. Nikdy byste neměli na škrabku tlačit, abyste neporanili chuťové pohárky nebo si nezpůsobili drobná zranění, ze kterých se pak tvoří bolestivé afty.

Indikátor plaku

Pokud si nejste jistí, jestli dentální hygienu provádíte skutečně správně, není nic jednoduššího, než si pořídit indikátor zubního plaku. Šikovná věcička, kterou oceníte, zejména máte-li malé děti, které ještě nejsou s kartáčkem úplní přátelé. Jde o fialovou tekutinu, kterou nanesete na zuby, necháte pár minut působit a vypláchnete. Tam, kde zůstal několikadenní plak, bude zub sytě růžový, na místech s čerstvějším plakem bude světle růžový, ale jedině tam, kde byl zub dokonale vyčištěn, bude bílý. Zbytků barvy se zbavíte společně s vyčištěním starého plaku. Jednoduché a účinné.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat