Prostreno.cz

Mražené potraviny mají oproti čerstvým více vitaminů

Jste k pytlíku mražené zeleniny poněkud skeptičtí? Věřte, že není důvod. Možná nevypadá tak přitažlivě jako v obchodě vystavené plody, ovšem co mu ubírá na kráse, to zase vynahradí jeho nutriční profil.  

Že bychom kvůli obsahu prospěšných látek měli jíst ovoce a zeleninu, to je asi nejomílanější doporučení lékařů i výživových poradců. Ovšem v jakém stavu by tyto potraviny měly být? Je jejich čerstvost opravdu zárukou vyššího podílu živin?

Pravda, která možná překvapí

V supermarketech je nabídka nejrůznějších plodů opravdu široká. Všechny jsou krásně čisté a lákavé. Všechny se lesknou a budí dojem, že je někdo sklidil nebo utrhl před malou chvílí. Zdání ale klame. Ovoce, stejně jako zelenina, musí urazit dlouhou cestu, než se konečně objeví v obchodě, ve vašem nákupním košíku a později i na talíři. Právě náročnější přeprava je ale škodlivá, a to zvláště pro hodně citlivé vitaminy, jako je například vitamin C. Jeho ztráty způsobuje (pro něj) nevhodná okolní teplota, nepříznivé světelné podmínky a vlastně i kyslík ve vzduchu, jemuž je vystavován.

Kam ubytovat citron?

Odborníci se na základě několika rozsáhlých výzkumů netají názorem, že pokud je ovoce a zelenina skladována při pokojové teplotě, přichází denně vlivem výše uvedených faktorů až o 20 procent vitaminu C. Ve chvíli, kdy si u prodejce vybíráte třeba citrusové plody, mohou už tedy „céčka“ obsahovat skutečně jen zanedbatelné množství. Mimochodem, v lednici by se „trvanlivost“ této živiny o něco málo prodloužila. Ona je vůbec zima prý taková lepší…

Mražená věc je moc zdravá věc

Zajímavá fakta prokázala jistá americká studie. Z jejích poznatků jednoznačně vyplynulo, že podíl vitaminů, minerálů a antioxidantů je u mražených potravin mnohem vyšší – tedy ve srovnání s těmi čerstvými. Je to pochopitelně proto, že se bezprostředně po sklizni „dají k ledu“, což jejich nutriční profil nenaruší, zachová a podpoří. Jak se na tu v supermarketu vystavenou brokolici nebo mrkev díváte teď?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat