Prostreno.cz

Zbytečné chyby, které lidé dělají s jídlem a cvičením

Zlepšení fyzické kondice, líbivější tělesné křivky, víc energie, zdravotní problémy. Motivů, proč se lidé zdravě stravují, hubnou a cvičí je hned několik. Bohužel si však někteří sami hází klacky pod nohy a oddalují první pozitivní výsledky. Jak a čím?

Vytěžit maximum. Jak z jídla, tak z pohybu. Jenže právě tohle se bez pravidel neobejde. Které chyby možná i vy pořád dokola opakujete a tím ztrácíte motivaci?

Žádný tuk

Tuk je špatný, tělo ho nepotřebuje a tak dále. Nesmysl! Zdravé tuky jsou pro fungování organismu nezbytné, ale ještě pořád si leckdo myslí, že dělá dobře, když vynechává olivový olej, ořechy, semena, avokádo a další „tučné“ zdroje. Skutečnost je taková, že tuk zpomaluje vyprazdňování žaludku a blokuje produkci hormonů hladu, takže se díky němu cítíte déle plnější.

Vědci také upozorňují, že zvyšuje vstřebávání antioxidantů a podporuje rychlost metabolismu. Pokud tuk ze své stravy vyloučíte či jej snížíte na minimum, můžete počítat s únavou, záchvaty hlady, podrážděností i slabším imunitním systémem.

Špatné návyky po tréninku

Dokončíte svůj workout a ihned se vrháte po proteinu. I když jsou bílkoviny klíčovou živinou pro zotavení, je to jen jeden kousek skládačky. Po cvičení je vhodné se protáhnout (strečink tělo oceňuje), pak si dopřát tofu, rybu či kuře jako zdroj proteinu, ale i tuk a nějaké sacharidy, kupříkladu ve formě divoké rýže. Skvělá je i quinoa. Tohle všechno organismus potřebuje k regeneraci svalové tkáně.

Najíst se prostě musíte, i když cvičíte večer a za chvíli jdete spát! (Odborníci na výživu doporučují doplnit palivo do 30 minut od skončení workoutu.) Co se týče sportovních nápojů, nesedejte na lep a držte se následujícího pravidla.

Pokud se silně potíte, cvičíte déle než 90 minut, nebo je teplota vzduchu příliš vysoká, je iontový nápoj pro sportovce vhodnou volbou. Stará se o hydrataci, zásobuje energií a nahrazuje elektrolyty vyplavené potem. Není-li však cvičení delší než hodinu a půl, s pocením problémy nemáte a navíc je teplota okolního vzduchu snesitelná, není třeba do sebe ládovat cukry navíc. Jedna lahev sportovního paliva představuje asi 30 až 35 gramů cukru a nepotřebných sacharidů.

Kápézétky v tašce

Je skvělé, že myslíte na své svačiny a stravovací režim. Proto v tašce nosíte krabičky s jídlem. Jenže pozor na dávkování jídla. Po náročné poradě či dlouhé procházce v přírodě je tak snadné slupnout tyčinku s ovocem a zapít ji smoothie, jenže než se rozkoukáte, je čas oběda. Kalorie se sčítají a denní energetický příjem narůstá. Ne, že by na jídle bylo něco špatného, ale načasování hraje roli. Když víte, že vás za chvíli čeká větší porce jídla, vzdejte se podobných „předkrmů“.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat