Prostreno.cz

Potraviny, které vás zasytí na delší dobu

Při hubnutí není nic horšího než chutě a hlad. Pak je opravdu těžké zůstat u jednoho kousku dortu, který jste dostali od kolegyně k narozeninám a který na vás křičí ,,sněz mě‘‘.

Nejlépe uděláte, když do svého jídelníčku přidáte potraviny, které vás pořádně zasytí na delší dobu. 

Co mají tyto potraviny společného?

Vysoký obsah bílkovin: ty ze všech makroživin zasytí nejvíce. Pozitivně působí na hormony, které řídí pocity sytosti a hladu.

Vysoký obsah vlákniny: vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, prodlužuje dobu trávení pokrmu a vstřebávání živin z tenkého střeva do krevního oběhu.

Nízkou energetickou denzitu: takové potraviny obvykle mají málo kalorií vzhledem k jejich objemu. Typicky obsahují hodně vody, vlákniny a málo tuku.

Ovesná kaše

Ovesná kaše je výborná volba jak ráno začít den, ale připravte si svoji kaši z ovesných vloček a přidejte odměrku proteinu. Ovesné kaše ze sáčku obsahují velké množství cukru, i když se tak vůbec netváří.
Ovesné vločky jsou výborným zdrojem vlákniny a díky tomu se můžete cítit sytí delší dobu. Vláknina zpomaluje vstřebávání živin a zpomalí také vyprazdňování žaludku.

Ovoce a zelenina

Zelenina je neuvěřitelně bohatá na živiny, obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Zároveň obsahuje minimum kalorií díky vysokému obsahu vody a vlákniny. Naučte se každé jídlo doplnit o pořádnou porci zeleniny, díky které i snížíte množství přílohy. Pravděpodobně pak sníte méně kalorií. Podobně je na tom i ovoce. Mezi druhy, které zasytí nejvíc, patří např. jablka, pomeranče mandarinky. Myslete také na to, že ovoce bychom měli jíst tak, jak nám jej příroda nabízí. Džusy nebo smoothies často obsahují velkou spoustu cukru

Maso a ryby

Ryby jsou zdrojem velmi kvalitních bílkovin. Zároveň obsahují i esenciální omega 3 mastné kyseliny. Podle studie dokáží omega 3 mastné kyseliny u lidí s nadváhou a obezitou zvyšovat pocit sytosti. Pokud nepatříte mezi vegetariány a vegany, rozhodně byste neměli na maso zapomínat.

Řecký jogurt

Řecký jogurt obsahuje velké množství bílkovin. Zatímco v obyčejném bílém jogurtu najdeme okolo 4 g bílkovin/100 g, v řeckém 10 g bílkovin/100 g. Řecký jogurt je bohatý na bílkoviny, a proto bude skvělou volbou ke snídani nebo svačině.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat