Prostreno.cz

Blíží se výsev svaté bazalky

Není bazalka jako bazalka. Vypěstujte si tu posvátnou, která podle legend a pověstí prodlužuje život a zachovává delší mládí!

I když to za oknem ještě tak úplně nevypadá, zahrádkářská sezona se pomalu blíží. Už začínáte přemýšlet o bylinkách, které chcete letos opečovávat? Pokud máte „spadeno“ i na bazalku, nemusíte se držet pouze té pravé. Vždyť jsou i jiné druhy! Co byste řekli na tuhle voňavou svátost?

Elixír dlouhověkosti přímo doma

Bazalka svatá neboli tulsi je v Asii známá jako léčivá rostlina, z níž se hojně vyrábí aromatické oleje. Něco takového by ale neprošlo třeba v Indii, kde je natolik posvátná, že se nevyužívá ani v kuchyni. Tamní obyvatelé a příznivci ajurvédské medicíny na ni totiž pohlížejí jako na elixír života napomáhající dlouhověkosti, s nímž se musí zacházet s naprostou úctou. Ovšem rozhodně to neznamená, že ji do jídel či čajových směsí vy osobně přidat nemůžete. Naopak byste měli, protože obsahuje skutečně široké spektrum antioxidantů, které jsou klíčové pro zachování zdraví. Jak si tenhle uctívaný medikament vypěstovat?

Pozor, už je skoro čas!

Tulsi je sice vytrvalou bylinou, ale bývá hodně citlivá na mráz, proto by se s ní mělo nakládat jako s letničkou. Semena se vysévají od poloviny března, a to do skleníku nebo za okno. S ohledem na venkovní teplotu se pak vysazují v průběhu května, ideálně pak do záhřevné lokality. S trochou starostlivosti se brzy dočkáte bohaté úrody, která nabízí tyto výhody.

Léčivo, které ocení každý strávník

Bazalka tulsi tlumí bolesti, kašel, zápal plic i astma. Uplatní se také při snižování horečky, nervovém vypětí a úzkosti. Je osvědčeným stimulantem obranyschopnosti, přičemž reguluje škodlivý cholesterol, zlepšuje trávení a působí proti infekcím. Souběžně urychluje regeneraci a omezuje pravděpodobnost vzniku diabetu i onkologických onemocnění. Dále zmírňuje alergické projevy, zbavuje organismus nebezpečných biochemických látek a ulevuje od otoků. Nelze nezmínit, že také posiluje kardiovaskulární soustavu, normalizuje krevní tlak a pročišťuje cévy, zatímco příznivě ovlivňuje mozkovou činnost a odbourává tuky.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat