Prostreno.cz

Vodní půst obnovuje oslabenou imunitu

Vzdát se na celý dlouhý den veškerých potravin a popíjet pouze vodu? Možná se vám to zdá příliš radikální, nicméně odborníci v tom vidí způsob, jak být zdravější a dožít se delšího věku!

Jaro je pro řadu lidí symbolem půstu. Někteří si jeho prostřednictvím chtějí po zimě pročistit organismus, jiní si zase připravují podmínky pro hubnutí. Stále zvažujete, jestli do toho „jít“ a vydržet 24 hodin jenom na vodě? Podle některých náboženství může být hladovění prospěšné nejen pro tělo, ale i pro duši. A jaké výhody v něm vidí věda?

Imunita jako nová

„Půst může obnovit celý imunitní systém, a to i u starších jedinců. Je to proto, že pomáhá produkovat nové bílé krvinky, které bojují proti infekcím. Tělo při něm navíc recykluje poškozené imunitní buňky, aby mohlo vytvářet energii. Představte si to jako kompletní revizi a hlavně regeneraci obranyschopnosti,“ vysvětluje Valter Longo, což je italsko-americký profesor gerontologie a biologických věd na univerzitě v jižní Kalifornii.

Zbraň proti rakovině? 

Hladovka má i jiné zajímavé „vedlejší účinky“. Třeba poznatky rozsáhlé studie zveřejněné v magazínu Science Translational Medicine sdělují, že likviduje rakovinné buňky a zastavuje šíření nádorů. Rovněž se z nich dozvídáme, že trvá-li tři dny, je skoro stejně účinná jako chemoterapie. To kručící žaludek staví do zcela snesitelnějšího světla, nemyslíte?

Mozek v bezpečí

Američtí vědci z Národního institutu zdraví na základě vlastního výzkumu zase naznačují, že nulový příjem potravy chrání mozek před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Výzkumníci si tento jev vysvětlují tím, že díky němu dochází k růstu jistých neuronů, které přispívají k prevenci degenerativních onemocnění, a dokonce přímo souvisí i s dlouhověkostí.

Zdravější srdce jako další plus

Pomalu už k půstu přestáváte být skeptičtí? Je tu ještě jedna věc, která možná zafunguje jako motivace. Experti působící na státní univerzitě v americkém Utahu došli k názoru, že lidé, kteří ho drží jednou za měsíc, mají průchodnější tepny a tím i lepší srdeční zdraví. Tedy samozřejmě oproti těm, jimž tato kúra vůbec nic neříká.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat