Prostreno.cz

Batáty jsou bohatou studnicí prospěšných látek

Ještě jste nenašli důvod, proč „klasické“ brambory vyměnit za ty sladké? Odborníci jich mají hned několik. Patří mezi ně třeba regulace cholesterolu i nižší riziko rakoviny a srdečních chorob. Jsou prospěšné pro oči, ledviny i imunitu!

I když to asi zní neuvěřitelně, batáty jsou dost možná vůbec první potravinou, s níž se lidstvo setkalo. Tedy alespoň podle historiků, kteří se odkazují na jejich 10 tisíc let staré nalezené pozůstatky. K nám do Evropy je přivezl španělský mořeplavec Kryštof Kolumbus, a to při návratu z výpravy do Nového světa. A za to by si zasloužil velkou pochvalu.

Je z čeho vybírat!

Batátů neboli sladkých brambor, jak se jim často říká, dnes existuje přibližně 400 odrůd, proto jejich slupka bývá oranžová, žlutá, bílá, červená i fialová. Je jedno, jaký konkrétní druh zasvětíte do přípravy polévky, kaše, zeleninových hranolek, karbanátků, placek, ovesných vloček nebo sladkých dezertů, o dávku cenných živin vás obohatí všechny.

Multivitamin z lůna přírody

Jeden středně velký kus poskytne tělu více než 100 procent denního doporučeného množství vitaminu A, stejně jako dvě třetiny dávky vitaminu C. Jeho prostřednictvím načerpáte také poměrně dost vitaminu B6, železa, manganu, hořčíku, vápníku a draslíku. Nechybí v něm však ani rozpustná a nerozpustná vláknina, od čehož se odvíjí mnoho zajímavých zdravotních výhod. O těchto víte?

Jídlo i medikament v jednom

Odborníci jsou na základě četných studií přesvědčení, že tyto „barevné brambory“ spolehlivě regulují škodlivý cholesterol, předcházejí potížím s trávením a snižují riziko rakoviny žaludku i tlustého střeva. Díky obsahu betakarotenu také představují prevenci kardiovaskulárních chorob, zatímco povzbuzují imunitní systém, zlepšují kvalitu pokožky a svědčí zraku. Je prokázáno, že jejich ojedinělý nutriční profil rovněž omezuje pravděpodobnost ledvinových poruch, urychluje hojení ran a pomáhá proti nespavosti a depresím. Už pro ně vyrážíte do obchodu s pocitem, že nastává doba batátová?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat