Prostreno.cz

Správnou stravou hravě porazíte jarní únavu

Jaro je tady! Dny se prodlužují a příroda se probouzí k novému životu. Ale vy se cítíte unavení a bez energie. Jasně jarní únava. Naštěstí se ale nejedná o žádnou nemoc. Prozradíme, jak se odrazit ode dna a dostat se zase až na vrchol.

Za vaši jarní únavu může hormon spánku melatonin. Když je tma, vyplavuje naše tělo melatonin do krve a díky tomu jsme unavení a ospalí. A protože v zimě jsou noci dlouhé a dny krátké, ukládáme si melatonin do zásoby. Jakmile se dny začnou zase prodlužovat, musí se nejdříve změnit metabolismus. A na to je potřeba čas. Studie ukazují, že jarní únava může trvat klidně až do května.

Tipy, jak vyzrát na jarní únavu

Nejdůležitější na jaře je, abyste tělo dostatečně zásobili vitaminy a stopovými prvky. To znamená, jíst hodně ovoce a zeleniny a celozrnných výrobků. Živiny, které tělo teď potřebuje především, jsou vitaminy skupiny B, vitamin C a E, kyselina listová, železo, zinek a draslík.

Proti únavě pomáhá také hořčík. Ten se vyskytuje v ovesných vločkách, luštěninách, ořechách a celozrnných výrobcích.

Železo je důležité na krvetvorbu, zásobu kyslíku a produkci energie v buňkách. Proto je důležité jíst potraviny jako cizrnu, amaranth nebo čočku. A věděli jste, že velké množství železa mají i ředkvičky?

Strava bohatá na bílkoviny dodává tělu novou energii, a to díky orexinu, látce, která se stará o to, abychom se cítili fit a nabití energií. Potraviny plné bílkovin jsou samozřejmě vejce nebo třeba tofu, luštěniny, maso a mléčné výrobky.

Jarní únavu můžete porazit i dostatkem přijímaných tekutin. Pití je ale důležité vždy. Nejenom na jaře.  Protože tekutiny podporují kromě metabolismu i činnost ledvin, z těla se rychleji vyplavují toxiny.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat