Prostreno.cz

Ochutnávka naturálního vína stojí za to

Naturální víno může mít oproti tomu „klasickému“ úplně jinou barvu i chuť. Není to ale žádná vada, spíše příznivý důsledek výroby, která nepřipouští absolutně žádnou chemii ani hrubé zacházení. Může tento nápoj prospět vašemu zdraví?

Narazili jste při návštěvě vinotéky na víno, které se pyšní tím, že je naturální? Možná si říkáte, co je to vlastně za odrůdu, když má úplně jiný vzhled než zbytek tamního sortimentu. Zvláštností tu není ale jenom ten!

Něco jako tajemství

Definice naturálního vína je trochu složitá, protože ji v podstatě ještě nikdo přesně neurčil. Nicméně existují základní principy, které se v jeho souvislosti považují za standardní. Tím nejdůležitějším je asi to, že se při jeho výrobě nepoužívá vůbec žádná chemie. „Přírodní víno je jedinečné a má v sobě něco kultovního. Nelze do něj přidat chemikálie, povolené je pouze přirozené kvašení. Nedochází ani k žádnému čistění a filtrování, proto může být lehce zakalené,“ vysvětluje americký someliér Fred Dex. A jaký je další rozdíl, tedy oproti „běžné klasice“?

Dobré pesticidy, žádné pesticidy

„Konvenční vína se dělají ve velkém objemu, a to i s cílem co nejdelší trvanlivosti. To zahrnuje mechanické úpravy a využití mnoha přísad, které mění barvu, chuť, texturu i kyselost. Hrozny, jež jsou jejich základem, bývají navíc ošetřovány pesticidy, které do nich samozřejmě mohou proniknout. To ovšem nemůže být případ naturální odrůdy, neboť ta vzniká výhradně z hroznů, které jsou organicky pěstované,“ doplňuje výše jmenovaný expert. Takže víno v bio kvalitě? Ano, něco takového.

Na zdraví? Možná doslova

Protože složení tohoto čistě přírodního alkoholického nápoje není narušeno škodlivými pesticidy, užívají si jeho konzumenti výhradně prospěšné živiny. Třeba závěry americké studie zveřejněné v magazínu Molecules sdělují, že obsažené fenolické sloučeniny tlumí záněty a regulují škodlivý cholesterol, čímž přináší prospěch celému kardiovaskulárnímu sytému. Představují i prevenci rakoviny. Pozitiva přináší také přítomné polyfenoly, které podporují střevní mikroflóru a tím i imunitní systém. Odborníci však poukazují na to, že jakýkoli alkohol by se měl konzumovat pouze v rozumné míře, což znamená příležitostně a maximálně jedna sklenka denně. Tu naturální si ale můžete vychutnat s pocitem, že má zajímavé vedlejší účinky!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat