Prostreno.cz

Nákupní seznam plny antioxidantů

Kdo se chce vyhnout závažným nemocem, ten by příjmu antioxidantů měl věnovat větší pozornost. Budou vaším oblíbeným zdrojem artyčoky nebo fazole? I milovníci čokolády si ale přijdou na své!

Antioxidanty jsou důležité sloučeniny, které chrání buňky před oxidačním stresem. Ten, jak známo, dláždí cestu mnoha chronickým onemocněním, a to včetně rakoviny, srdečních chorob i diabetu. Podstatně urychluje také stárnutí, přičemž nahrává zánětům a způsobuje permanentní únavu. Prevence proti tomuto nepříteli je tedy naprostou zdravotní nutností! Z jakých potravin načerpáte antioxidanty s obrannou funkcí? Tyhle si nezapomeňte připsat na nákupní seznam.

Tmavá čokoláda, dezert s bonusem

Dobrá zpráva pro všechny milovníky čokolády. Tedy alespoň té tmavé, která se chlubí vysokým procentem kakaa a tím i obsahem mnoha polyfenolů a flavonoidů. Tohle přesně jsou látky, co proti oxidačnímu stresu bojují s velkou zodpovědností! Je tu ale více důvodů, proč hořkou čokoládu konzumovat. Věděli jste, že z ní načerpáte rozpustnou vlákninu, draslík, mangan, zinek, selen, měď, hořčík a železo? Nebo že přispívá k regulaci cholesterolu, normalizuje tlak a předchází úzkostným stavům?

Artyčok 

Z botanického hlediska je artyčok příbuzný bodláku, ovšem to mu na jeho atraktivitě a zajímavé chuti neubírá. Tato podceňovaná surovina nabízí nejen hojné množství antioxidantů, ale i bílkovin, jež jsou klíčové pro budování svalové hmoty, imunitu a produkci hormonů. Proteiny také zpomalují biologický proces stárnutí a dokážou harmonicky vyladit hladinu krevního cukru. Nutriční profil artyčoků si odborníci spojují i s podporou detoxikačních procesů a úlevou při alergiích.

Nevyhýbejte se fazolím

Za málo peněz hodně muziky? I tak bychom se mohli vyjádřit o fazolích. Vždyť jsou levné a neuvěřitelné prospěšné! Ačkoli se antioxidanty nalézají ve všech druzích, odborníci za nejštědřejší zprostředkovatele označují ty černé a červené. Pokud je na stůl pozvete častěji, můžete si jimi zlepšit i trávení a zpravidelnit pohyby střev. Zároveň prokážete službu pokožce a vlasům, protože z fazolí získají živiny potřebné pro svou kondici. Namítáte, že to zní sice hezky, ale luštěniny vám nedělají dobře? Možná je to tím, že při jejich přípravě nepoužíváte kmín, kardamom, zázvor, fenykl a koriandr. Jde o koření usnadňující jejich stavitelnost.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat