Prostreno.cz

V dubnu nezapomeňte žvýkat zdravý ostružiník

Bylinkáři už se chvějí vzrušením! Jaro je téměř tady a konkrétně měsíc duben do proutěných košíků nadšenců a příznivců rostlinné medicíny vhání pár vitaminy nabitých a nepostradatelných druhů bylinek, které tělo vítá s otevřenou náručí. Nepřehlédněte je!  

Při procházce přírodou mějte oči na stopkách. V závislosti na nadmořské výšce a aktuálních klimatických podmínkách při troše štěstí najdete oblíbený česnek medvědí, ale i další populární bylinky, jejichž chuť a účinky jsou legendární.  

Ostružiník

Ostružiník (Rubus silvaticus) je poklad. Nejléčivější částí rostliny jsou kromě plodů i listy. Keř, který lemuje okraje lesů, lesní mýtiny i příkopy, nabízí pohoštění nabité antioxidanty a vitaminem C. Neváhejte tedy vložit si listy ostružiníku do úst a jen tak je žvýkat. Antioxidanty omezují účinky volných radikálů, céčko je zase nezbytné pro tvorbu kolagenu a podporu imunity.

Z ostružiníku si pochopitelně můžete připravit i lahodný čaj. Vyniká totiž i adstringentním působením, takže se používá k léčbě vředů v ústech, při zánětu dásní a bolesti v krku. Listy louhujte v horké vodě po dobu 5 minut. Sušené se pak dají skladovat ve vzduchotěsné nádobě – mimo přímé světlo.

Kerblík lesní

V dubnu v lese můžete potkat i již kvetoucí kerblík lesní (Anthriscus sylvestris). Používá se čerstvá nať nebo sušené semeno. Jedná se o vynikající všestrannou bylinku a zároveň koření s hořkou chutí a mrkvovou vůní, která nadělá parádu v polévkách, pomazánkách a salátech.

Kromě toho, že nahrazuje petržel, hodí se pro jarní očistné kúry a působí močopudně. A pozor, zároveň vyhlazuje pleť. Hrst sušených listů kerblíku dejte do litru horké vody, přidejte několik listů divoké máty dlouholisté, promíchejte, nechte 20 minut louhovat a přeceďte. Pleť tímto nálevem potírejte a nechte ho zaschnout, již neoplachujte.

Česnáček lékařský

Od dubna je k mání i bratranec česneku medvědího, tedy česnáček lékařský (Alliaria petiolata). Jeho listy mají jemnou, pepřovou a česnekovou příchuť. Česnáček lékařský obsahuje značné množství vitaminu C a provitaminu A. Čistí krev, dezinfikuje dýchací cesty, působí proti průjmům, kvasinkám, infekcím i kašli. Nejlepší je rozložit si jeho listy na chleba s máslem. Čerstvá bylinka má nejsilnější působení. Sušením se ztrácí jak její aroma, tak i účinky. Pro pozdější uchování je vhodné připravit si z česnáčku tinkturu, která se vám díky obsahu alkoholu přes zimu rozhodně nezkazí.

Zdroj: www.lifewithherbs.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat