Prostreno.cz

Rychlejší zotavení z anémie pomocí správného jídelníčku

Červená řepa, zelí nebo sezamová semínka. Pro mnohé jsou tyto potraviny příliš obyčejné, ovšem lékaři je vnímají jako silné protivníky anémie, se kterými by se vůbec nemělo šetřit.

Anémie neboli chudokrevnost. Co si pod tím vlastně představit? Jedná se o stav, kdy je v těle výrazně snížen počet červených krvinek a tím i omezená koncentrace hemoglobinu, kvůli čemuž jsou tkáně a orgány nedostatečně okysličovány. Takže ano, anémie není žádná legrace. Dobrou zprávou ale je, že pokud je vám diagnostikována, můžete se z ní poměrně snadno zotavit. Které přírodní prostředky byste si měli naordinovat?

Spolehlivá červená řepa

Řepa je prospěšná sama o sobě. Obzvláště chudokrevným je ale vřele doporučována, neboť její nutriční profil obohacený o spoustu železa zvyšuje množství červených krvinek, čímž okysličování organismu výrazně pomáhá. Nechutná vám jen tak samotná? Nevadí, třeba vás osloví v tekuté verzi. Zpracujte v odšťavňovači jednu středně velkou řepu a přihoďte k ní i dvě mrkve a trochu máty. Výsledný nápoj vás možná mile překvapí.

Zelí, nebo kefír? 

Nakládané, nebo chcete-li kysané zelí, patří mezi populární fermentované svaté grály zdravé výživy. Stejně jako třeba kefír, jogurt a korejské kimchi. Proč zařadit do jídelníčku právě tohle, a to nejen při potížích s hemoglobinem? Odborníci se domnívají, že prostřednictvím této stravy získáte nejen širokou škálu cenných živin, ale i vítané mikroorganismy, jež usnadní jejich vstřebávání. Fermentované potraviny navíc vyladí trávení, posílí imunitu a utlumí záněty.

Pozitiva sezamových semínek 

Velkou předností sezamových semínek je jejich všestrannost. Jste přesvědčení o tom, že se dají nasypat jen na slané a sladké pečivo? Co vás nemá! Přední kuchaři je hojně využívají i při přípravě rýže, grilovaného masa, zeleninových salátů, rybích pokrmů a majonéz. Pouhá čtvrtina šálku těchto plodů vám poskytne více než 30 procent denní doporučené dávky železa. K rychlejšímu zotavení z anémie se tedy sezamoví přátelé jeví jako ideální spojenci! Navíc regulují škodlivý cholesterol, omlazují pleť a zpevňují nehty.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat