Prostreno.cz

Brambory posilují imunitu lépe než většina ostatních potravin

I když v posledních dvou letech podražily, stále patří k cenově výhodným potravinám. Brambory byly, jsou a budou základním pilířem jídelníčku, což výživoví poradci jedině chválí. Představují totiž balíček plný překvapení. Jak ovlivňují obranyschopnost organismu a kdy jejich zdravotní účinky mizejí?

Jelikož se koronavirus ještě nehodlá vzdát, je posilování imunity ústředním tématem současnosti. Většina lidí v tomhle směru spoléhá na otužování, sport, pitný režim, kvalitní spánek a pestrou stravu plnou vitaminů a minerálů. V ní by rozhodně neměly chybět brambory. Ač je to možná k nevíře, budují obranyschopnost lépe než většina jiných potravin. A všechno začíná u „céčka“.

Nejen sacharid a škrob

Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který působí jako antioxidant stabilizující volné radikály. Podporuje a posiluje imunitní systém těla, pomáhá předcházet poškození buněk, zvyšuje schopnost organismu produkovat kolagen, který je hlavní složkou svalové tkáně. Kolagen také podporuje vstřebávání železa a zároveň pomáhá léčit rány. Vitamin C je k mání hlavně v bramborové slupce. Věc se má tak, že jeden střední „kartofel“ dodá tělu zhruba 27 miligramů céčka, což je 30 procent doporučené denní hodnoty. K tomu však přičtěte i další cenné látky.

Potravina s maximálním množstvím živin

Brambory patří ke druhům zeleniny, které nabízejí nejvíce živin za slušné peníze (průměrná cena je asi 15 korun za kilo). Spolu se sladkými bramborami a mrkví se pyšní nejen vitaminem C, ale i draslíkem, bílkovinami, vitaminem E, vápníkem, železem, hořčíkem a vlákninou. Akorát je škoda, že se kuchaři při jejich vaření dopouštějí zásadních chyb a o tyhle živiny přicházejí.

Jak zachovat nutriční výhody?

Nejprve je nutné ještě jednou zmínit, že není moudré loupat slupku. (Vaříme-li hlízy ve slupce, zůstane v nich až 90 procent původního obsahu céčka, což je zásadní informace.) Hlízy by také měly mít přibližně stejnou velikost. A jak je to s tím nešvarem, kdy se brambory zalijí studenou vodou, přikryjí pokličkou a přivedou k varu? Pořád ho někteří považují za nejlepší možný způsob! Z nutričního hlediska však likvidační. Brambory se v hrnci zalévají vodou vroucí. Horká voda zkracuje dobu vaření a pomáhá tak zachovat živiny, takže pečuje o obranyschopnost těla tím nejlepším možným způsobem.

Příznaky oslabené imunity

Častá nachlazení (několikrát do roka), ekzémy, opary, špatné hojení ran, vyrážky, únava, ospalost či žaludeční a střevní problémy signalizují, že s vaším imunitním systém něco není v pořádku. Pokud tomu tak je, považujte brambory za svého spojence. Kdy jste je měli třeba „na loupačku“, tedy s mlékem, tvarohem a máslem?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat