Prostreno.cz

Light potravinám se raději velkým obloukem vyhněte

Chcete si udržet štíhlou linii nebo se vejít do loňských kalhot, a tak si kupujete potraviny s označením „light“, protože obsahují méně... Méně čeho? Cukru? Tuku? Barviva? To není totiž tak úplně jasné.

Proč je to light?

Česká legislativa pojem light potraviny vůbec nezná, takže výrobce tak může označit prakticky jakýkoli výrobek, ve snaze prodat ho jako „zdravější a nízkokalorický“. Jak ale ukázala řada nezávislých testů těchto jídel, najdou se i výrobky, které jsou ve výsledku kaloričtější než jejich „obyčejné“ varianty nebo je jejich energetická hodnota v podstatě srovnatelná (například snížený obsah tuku ještě neznamená, že obsah cukru nebude vyšší než u běžných produktů a naopak). Nicméně většina light produktů jsou skutečně potraviny nízkokalorické, jen je třeba porovnávat jejich složení na etiketách a zaměřit se na produkty, u nichž je jasné, která z jeho složek byla snížena, a proč je tedy označen jako light. Většinou se jedná o cukry a tuky.

Vždyť je to nízkokalorické...

Pokud nemáte problémy s nadváhou, není třeba, abyste se na light potraviny zaměřili. Klidně si dejte jogurt se třemi gramy tuku namísto jogurtu, kde se podíl tuku pohybuje okolo 0,5 gramů, vypijte sklenici běžné coly namísto „lightky“. To vám jistě neublíží, a navíc do těla zbytečně nebudete dostávat umělá sladidla. Rozumný příjem tuků vám navíc zajistí využití vitaminů v nich rozpustných (A, D, E, K). Dětem (zvláště pokud se nepotýkají s nadváhou) se většinou light produkty nedoporučují vůbec.

Pokud se snažíte zhubnout, jsou pro vás light potraviny jedním z pomocníků. Ale pozor, rozhodně za vás problém s nadváhou nevyřeší, jen vám pomohou dodržet snížený denní přísun kalorií. Rozhodně byste na ně neměli spoléhat jako na všemocné. Navíc je tu i další riziko, totiž že vás budou svádět ke konzumaci většího množství jídla. Zatímco běžný jogurt sníte jeden, u toho light si dáte klidně dva, vždyť jsou přece nízkokalorické! Do salátu jste dříve dávali lžíci majonézy, ale teď, když máte light verzi, do něho klidně zamícháte lžíce čtyři, protože se přece nemůže nic stát... Chyba, kalorie se vám pěkně nasčítají.

Zase mám hlad

Hodně lidí si také stěžuje, že po snědení light potraviny mají dříve hlad (a tak sáhnou po dalším jídle). Na vině může být vysoký glykemický index light výrobků, který – zjednodušeně řečeno – ukazuje, na jak dlouho nás potravina zasytí. Čím vyšší index jídlo má, tím dříve dostaneme hlad. Především u odtučněných výrobků je glykemický index vyšší, tuk sám o sobě jej totiž snižuje. Nízký glykemický index mají potraviny s vysokým obsahem vlákniny, například celozrnné pečivo, zelenina nebo luštěniny. Pokud tedy již hodinu poté, co jste snědli light jogurt, sháníte další jídlo, sáhněte raději po mrkvi či jablku než po dalším jogurtu. Ovšem na vině nemusí být pouze light potraviny, ale i špatné rozložení vašeho jídelníčku (stále platí jíst 5krát denně v menších porcích).

Co se skrývá za názvy?

Podle čeho se tedy řídit, když light potraviny nakupujete? Rozhodně etiketou, protože jako light může být označen výrobek, který se jen tak tváří. Všímejte si, která složka byla v jídlu snížena. Někteří výrobci se označení light vyhnuli a místo toho rovnou deklarují, o kolik a čeho je v jídle méně. Jenže, co si má normální smrtelník vlastně představit za slovy jako „bez tuku“ (opravdu, není tam ani kousek?) nebo „se sníženým obsahem cukru“ (a nakolik ho tedy snížili?) a podobně?

Bety nabízí malý návod:

Aby mohl být výrobek označen jako bez cukru, musí jeho 100 gramů (nebo 100 mililitrů) obsahovat méně než 0,5 gramů cukru.

Je-li na etiketě napsáno se sníženým obsahem (čehokoli), pak produkt obsahuje o 30 % energie (nebo živin) méně než srovnatelný „ne-light“ výrobek.

S nízkým obsahem cukru jsou potraviny, které ve svých 100 gramech (nebo mililitrech) obsahují méně než 5 gramů cukru.

100 gramů výrobku označeného jako nízkoenergetický nesmí mít vyšší kalorickou hodnotu než 170 kJ (pro tekutiny platí 80 kJ).

Potravina hlásající, že má nízký obsah tuku, musí mít ve 100 gramech maximálně 3 gramy tuku nebo ve 100 mililitrech méně než 1,5 gramu tuku.

Bez tuku jsou pak výrobky, které ve 100 gramech (nebo mililitrech) obsahují méně než 0,5 gramu tuku.

Zdroj: www.eatthis.com, www.wikipedia.com, www.fitstyle.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat