Prostreno.cz

Většině lidí chybí živiny potřebné pro zdraví

Jste přesvědčení, že máte dost vitaminu C, železa a hořčíku? Jestli patříte k těm, kteří doporučení týkající se pěti porcí ovoce a zeleniny taktně přehlížejí, může být všechno úplně jinak!

O důležitosti vitaminů a minerálů se všeobecně ví, jejich optimální příjem si však nehlídá skoro nikdo. I takhle nějak by se dal shrnout výzkum uskutečněný americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí. Z jeho poznatků totiž vyplývá, že látky klíčové pro lidské zdraví chybí až podezřele vysokému procentu lidí. Jak se to jen mohlo stát?

Není čas ani nálada?

„Asi každý člověk slyšel o tom, že by měl denně konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny. Nejrůznější analytické studie ale bohužel ukazují, že tři čtvrtiny jedinců v produktivním věku toto jednoduché doporučení nedodržují. Tím pádem se jim nedostává tolik živin, které potřebují,“ zoufá si nad nepříznivou situací americká lékařka a nutriční specialistka Emma Derbyshire. Ta hlavní problém vidí hlavně v hektickém životním stylu a typickém moderním nezdravém stravování. Tento přístup je pak podle ní důvodem narůstajícího výskytu civilizačních chorob i obecně špatné kondice populace. A co že nám to vlastně chybí?

Vitaminy, které nemáme

Co se týká momentální vitaminové krize, ta se prý týká hlavně vitaminu A, který hraje důležitou roli ve správném růstu i vývoji, přičemž je nezbytně nutný pro prevenci infekcí, ostrý zrak a kvalitní pokožku. I s dostatečným množstvím vitaminů C, B a D však máme potíže, proto trpíme slabou imunitou, častými záněty, nemocemi dásní, osteoporózou, chronickou únavou i špatnou pamětí. Jak to máme s minerály? Které dle názoru výše jmenované odbornice postrádáme přímo zoufale?

Nejen vápník bývá nedostatkovým zbožím

Nadměrná ztráta vlasů, anémie, lámavé nehty, nadváha, poruchy trávení, kožní vyrážky, akné, nespavost, neplodnost i zvýšené riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a diabetu. To jsou jen některé možné důsledky toho, že nepřijímáme dost vápníku, zinku, železa, hořčíku a draslíku, myslí si lékařka Emma Derbyshire. Vezmete si teď radu ohledně pěti konzumovaných porcí ovoce a zeleniny k srdci, respektive k ústům? Vždyť tyto plody jsou zprostředkovateli látek, bez kterých se fungující organismus neobejde!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat