Prostreno.cz

Nepříjemná bakterie ukrytá v těstovinách a rýži

Rýže a těstoviny jsou základem většiny rodinných jídel. Kdo by to byl tušil, že jejich konzumace může přinášet zdravotní problémy! Na co si bát pozor a která bakterie vám jejich prostřednictvím může vyhlásit válku?

Rýže a těstoviny. Koupíte je v obchodě, donesete domů a uskladníte v regále. Za pár dní si vzpomenete, že máte chuť na rizoto, nebo šunkofleky. Bezva, vyndáte vše potřebné a připravíte skvělé jídlo. Je skutečně báječné, ale taky zdravotně zrádné. Nevařená rýže a těstoviny totiž mohou obsahovat spory toxické bakterie Bacillus cereus, které nevadí ani vysoké teploty. To pro kuchaře a ani strávníky není dobrá zpráva.

Kdy se dlouhé čekání nevyplácí?

Zmíněná bakterie je nesmírně odolná a tam, kde se jiné patogeny vzdávají, řádí dál. Zkrátka a dobře, když svůj pokrm uvaříte a necháte ho stát při pokojové teplotě (15–20°C), například v hrnci na sporáku, bakterie se začne množit a produkovat jedy. Ty se pak postarají o to, že skončíte na toaletě s průjmem, zvracením, nevolností a křečemi v břiše, což jsou klasické příznaky otravy. Jak se tomu vyhnout? Již při manipulaci s potravinami dodržujte základní pravidla.

Doporučení pro správné zacházení

Mějte čisté kuchyňské náčiní, těstoviny po uvaření neproplachujte, prudká změna teploty jim neprospívá. Jak pastu, tak i rýži vařte podle návodu na obale, tedy „al dente”, na skus. Tento italský termín označuje potraviny (většinou právě těstoviny, rýži, ale i fazole nebo zeleninu, které ještě nejsou zcela měkké, ale zároveň už ani tvrdé.)

Co se týče konkrétně těstovin a rýže, tak al dente jim sluší. Obojí nejen lépe chutná, ale je i snadněji stravitelné. Díky správnému času vaření totiž dokáže lepek (gluten) zadržet částky škrobu, které se do organismu vstřebávají pozvolně.

Časté chyby s chladničkou

Tepelně upravené jídlo ihned po vychladnutí dejte do lednice. A tady opět pozor. Jídlo nenechávejte více než hodinu či dvě při pokojové teplotě, v létě si s jeho zchlazením pospěšte ještě víc. Nejste-li dost rychlí, bakterie se začnou množit. Možná, že do ledničky vkládáte celý hrnec – ještě teplý, což je taky chyba. Ohřeje totiž jídlo kolem a to se začne kazit.

Dobrotu z hrnce přendejte do jiné nádoby, nebo do dřezu naházejte pár kostek ledu a přilijte studenou vodu. Původní hrnec se zchladí a vy ho můžete přendat, kam potřebujete. Taky ho zakryjte pokličkou, aby si jídlo a lednice mezi sebou nepředávaly pachy, bakterie ani vlhkost.

Vařenou rýži nebo těstoviny lze také skladovat ve vzduchotěsných nádobách, a to tři až maximálně pět dnů. Neohřívejte je více než jednou. Vždy oddělte jen takové množství, které skutečně sníte. Opakovaným ohříváním jdete nemocem naproti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat