Prostreno.cz

Na bolesti svalů povolejte domácí pampeliškový olej

Co by jaro bylo bez pampelišek? A domácí lékárnička bez pampeliškového oleje! Ten chrání pokožku před UV zářením a zpomaluje tvorbu vrásek. Léčí také bradavice, opary, akné a křečové žíly. Vsadit na něj můžete i po bodnutí hmyzem, protože tlumí bolest a zmírňuje otoky.

Pampeliška, nebo chcete-li smetanka lékařská, je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých, která na jaře svými zářivě žlutými květy zdobí prakticky každou louku nebo zahradu. Nechcete si jich pár nasbírat a využít je k výrobě domácího oleje? Tento prostředek může být v mnoha nepříznivých situacích vítanou první pomocí…

Léčivý materiál 

Pampeliška obsahuje široký komplex minerálů i protizánětlivých antioxidantů, polyfenolů a flavonoidů, které zabraňují poškození buněk, urychlují regeneraci a uklidňují podrážděnou pokožku. Některé studie naznačují, že jedinečné složení této bylinky také chrání kůži před škodlivým UV zářením, čímž zpomaluje její stárnutí a tvorbu vrásek. Dokáže však i jiné zázraky.

Smetanka poskytuje hojivý a zároveň i dezinfekční dotek v případě řezných poranění, škrábanců a nepříjemných oděrek. Dále zmírňuje bolest po bodnutí hmyzem, ulevuje namoženým svalům a pomáhá léčit popáleniny i vyrážku způsobenou plenkami. Uplatní se také při akné, bradavicích, mozolech, otocích, křečových žilách a pigmentových skvrnách. Příznivci alternativní medicíny se domnívají, že pampeliška rovněž bělí nechtěné pihy, zbavuje oparů i lupů a podporuje růst vlasů. A všechny tyto účinky bude mít olej, který si z ní připravíte! Jakého postupu se držet?

Jednoduchý manuál, který zvládne každý

Pokud se ptáte, kolik pampeliškových květů budete potřebovat, postačí zhruba dva šálky. Nejprve je ale nechte usušit, aby dobře vyschly. Následně je vložte do čisté a důkladně vymyté sklenice a zalijte půl litrem olivového oleje. Jestli ho nemáte po ruce, dejte klidně šanci tomu kokosovému, slunečnicovému nebo třeba jojobovému, záleží pouze na vašich preferencích. Po dvou týdnech louhování olej přeceďte a uchovávejte na chladnějším místě, kde vám v nejlepší kondici vydrží i 12 měsíců.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5960749/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat