Prostreno.cz

Káva opravdu není pro každého

Káva je celosvětově jeden z nejoblíbenějších nápojů. Věděli jste ale, že káva neúčinkuje u každého stejně? Pro někoho může být zdravá, zatímco někdo jiný jeho pozitivní účinky využívat nemůže.

Dlouhou dobu byla přílišná konzumace kávy díky jejím močopudným účinkům a zvyšováním tlaku kritizována. Mezitím však mnohočetné studie doložily, že ten pozitivní přínos kávy převažují.

Pozitivní účinky kávy

Mírná konzumace kávy do pěti šálků denně snižuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a rakoviny jater. K tomu se předpokládá, že pravidelný požitek z kávy dokáže předcházet cukrovce, Parkinsonovi, Alzheimerovi a depresím.

Svým povzbuzujícím účinkům vděčí káva obsaženému kofeinu. Ale ne každý snese kofein stejně dobře – to je podmíněno genetikou.

Genetika může za to, že nesneseme kávu

Podle vědeckých odhadů trpí každý člověk minimálně dvěma tisícům nějakých genetických „defektů“. Jejich následkem funguje náš imunitní systém hůře, onemocníme artrózou nebo osteoporózou nebo mohou vyvolat cukrovku a slabozrakost. A kromě toho mohou za to, že jsme tlustí. Ale nejen to – způsobují také to, že někteří lidé kofein snáší hůře než jiní.

Gen CYP1A2 má za úkol zneškodnit cizí látky

U kofeinu se jedná přísně vzato o nervovou látku, kterou vyrábí kávovník, aby se chránil před hmyzem. Různé studie dodaly indicie k závěru, že přehnaná konzumace kofeinu zvyšuje všeobecnou úmrtnost o 21 procent. Důvodem je, že zvyšuje krevní tlak nebezpečně vysoko, takže může riziko srdečního infarktu u mladého člověka s vyšším krevním tlakem zvýšit až čtyřnásobně. Kromě toho je příčinou nespavosti, vzniku cyst, bolesti hlavy a inkontinence, stejně jako potratů, ztráty kolagenu v pokožce, úzkostných stavů a depresí, osteoporózy a neplodnosti.

Takže důvodů, proč nepít kávu, je dostatek. Ale naštěstí naše tělo disponuje genem CYP1A2, který má za úkol identifikovat cizí látky v těle a zneškodnit je. A přesně to dělá i s nervovým jedem kofeinem.

Různé druhy genu ovlivňují různé působení kofeinu

Každý člověk má v těle dva druhy genu CYP1A2 – a u zhruba 40 procent fungují oba stejně. Jim tedy nezpůsobuje káva žádné potíže, ale ani žádné pozitivní účinky, protože tělo kofein velmi rychle odbourá. Pokud tedy bez problému večer usnete, i když jste večer vypili šálek espresa, patříte pravděpodobně k výše uvedeným 40 procentům. 45 procent lidí ale má pouze jeden funkční gen CYP1A2. Ti pak kofein odbourávají výrazně pomaleji.

A u 15 procent nefunguje ani jeden z nich. Takoví lidé cítí povzbuzující účinek kávy extrémně silně a velmi dlouho. Takže má jed dostatek času rozvinout všechny svoje zdraví škodlivé účinky. V takovém případě by bylo skutečně lepší konzumace kávy se vzdát nebo pít alespoň kávu bez kofeinu.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat