Prostreno.cz

Vředů v ústech se můžete zbavit domácími prostředky

Máte v puse šedý bolák s červeným zanícením ohraničením? S největší pravděpodobností jde o vřed, který za pár dní zmizí sám. Pokud ale nechcete čekat, zlikvidujte ho rychleji pomocí koriandru, bazalky nebo medu!

Vředy v ústech bývají pořádně nepříjemné. Z lékařských statistik vyplývá, že jimi trpí jeden z pěti dospělých, a to v různých fázích života. Zpravidla se objevují na vnitřní straně tváří, kvůli čemuž jsou bolestivé při jídle, čistění zubů a někdy i samotném mluvení. Co stojí v pozadí jejich vzniku a jak je to s léčbou?

Záhada, na niž neznáme odpověď

Zajímavé je, že příčiny této patálie nejsou jasné ani odborníkům. Ti se pouze domnívají, že orální vředy nějak souvisejí s viry a bakteriemi, nutričními nedostatky, hormonální nerovnováhou, emocionálním stresem a kouřením. Některé jejich hypotézy zmiňují také používání zubních past s obsahem laurylsulfátu sodného i konzumaci specifických potravin s ostrými hranami nebo přílišnou pálivostí. Ačkoli tyto útvary po několika dnech či týdnech mizejí samy, většina pacientů by úlevu uvítala mnohem dříve. Jde to vůbec? Jistě, a zvláště s těmito prostředky!

Koriandr, medicína s tradicí

Příznivci ajurvédské medicíny tvrdí, že mocnou léčivou zbraní je v tomto případě koriandr. Ten působí protizánětlivě a významně podporuje regenerační procesy. Zalijte ho tedy horkou vodou a nechte pár minut louhovat. Vzniklý čaj lze po jeho vychladnutí využít jako kloktadlo, kterým si vyplachujte ústa alespoň třikrát denně.

Lístky bazalky nejen do salátu

Nechcete-li ztrácet čas s přípravou čaje ani ničeho jiného, dejte šanci bazalce. Hojení orálních vředů uspíší i žvýkání jejích čerstvých listů. Ty vykazují antibakteriální, antifungální a antivirové vlastnosti, jsou na zmíněnou bolístku tedy přímo ideální. Mimochodem, podobné schopnosti má také celer, takže si můžete pochutnat i na jeho stonku.

Dejte šanci medu

Bolestivému nadělení to lze pěkně osladit i medem, jehož antioxidační a antimikrobiální působení urychluje hojení. Potírejte si jím postižené oblasti, a to co možná nejčastěji. Rázem budete mít po starosti!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat