Prostreno.cz

Tuk je lepší než jeho škaredá pověst

Kromě bílkovin a sacharidů je tuk nejdůležitější živinou pro náš organismus. A druh tuku, který konzumujeme a přijímáme do těla, zásadně ovlivňuje strukturu našich buněk.

Tuky, které přijímáme, mají důležitou roli – transportují životně důležité mastné kyseliny a vitaminy přes stěnu střeva do krevního oběhu. Jako ochranný polštář obklopuje všechny naše orgány a formuje naše zadečky a boky, ale udržuje také tělesnou teplotu.

Tuky jíme každý den

Tuky dodávají jídlu tu správnou chuť. Fungují totiž jako přirozený zesilovač chuti – váže na sebe aromatické látky, které se pak silněji rozvinou. Ale záleží na množství a druhu tuku. V průměru sníme denně 140 g tuků, to je ale dvakrát víc než doporučené množství. To odpovídá malému kousku másla nebo margarínu a jedné lžíce oleje. Zbytek přijmeme v mléku, sýru, ořechách, rybách, masu, uzeninách nebo vejcích.

Ani jeden tuk není stejný

Různé druhy tuků, které používáme v kuchyni, mají rozdílný vliv na naše zdraví. Nejlepší je zařadit do svého jídelníčku jednoduché a složené nenasycené mastné kyseliny. Zdravé tuky poznáte podle jejich stavu – převažuje-li podíl nenasycených mastných kyselin, je tuk při pokojové teplotě měkký nebo tekutý, zatímco nasycené mastné kyseliny zůstávají většinou tvrdé. Nenasycené mastné kyseliny jsou pro tělo o to důležitější, že si je naše tělo nedokáže vyrobit samo, přestože jsou pro tělo nenahraditelné. Zachovávají například elasticitu buněčných stěn a udržují naši kůži hladkou a pevnou. Kromě toho ovlivňují funkci nervů a mozku.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat