Prostreno.cz

Byliny a koření vhodné pro dobré trávení

Grilovací sezona je tu a s ní i dietní chyby, pocit těžkého břicha, nadýmání, plynatost a průjmy. Jak podrážděné střevo zklidnit? Využijte část své bylinkové zahrádky a přidejte k ní koření z kuchyně!

Bylinky a koření se pro dochucení jídla používají od nepaměti. Některé z nich se hodí i jako první pomoc při trávení. Víte, jaké poklady vám uleví po náročném grilovacím večírku, pro který vaše útroby nenašly pochopení?

Mocná máta

Máta krotí nadýmání, podporuje trávení a má antimikrobiální vlastnosti. Lze si z ní připravit čaj, ale obvykle stačí přežvykovat její listy v ústech. Hladké svalstvo ji miluje, ulevuje totiž i od bolesti.

Voňavý kmín

Aromatický kmín se používá při střevní plynatosti, žaludečních křečích, kolikovitých bolestech žaludku a střev a jiných poruchách trávení. Na dvě lžičky čerstvě rozdrceného kmínu nalijte šálek vroucí vody. Louhujte 15 minut a potom slijte. Pijte ideálně třikrát denně (vždy po jídle). Kmín je možné podávat i dětem.

Oblíbená kurkuma

O kurkumě se ví, že zvyšuje obranyschopnost a odolnost organismu. Je užitečná při úzkosti i emočním napětí, ale v neposlední řadě krotí rozbouřené zažívání. Výzkumy ukazují, že se uplatňuje při střevních onemocněních a zlepšuje střevní mikrobiom, tedy podporuje růst užitečných bakterií ve střevě a zároveň snižuje patogenní kmeny.

Od starověku známý estragon

Jsou mu připisovány tonizující účinky, stimuluje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zlepšuje trávení a tlumí křečové bolesti. Estragon coby proslulá bylinka francouzské kuchyně dokonce posiluje imunitu.

Štiplavý zázvor

Zázvor, tato prastará bylina se po staletí používá jako tradiční protijed na žaludeční a střevní potíže. Ulevuje při nevolnosti a zvracení. Zázvor zároveň zvyšuje rychlost vyprazdňování žaludku, což se hodí v případě, že vás sužuje bolestivé nadýmání v břiše.

Zdravý fenykl

I fenykl žaludek zklidní. Má výborné účinky při tlumení křečí a nadýmání, celkově uklidňuje plynatost a ulevuje při zvracení. Také je mírně močopudný a pomáhá od pocitu nafouklého břicha – u všech věkových skupin.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat