Prostreno.cz

Stévie je novým lékem na lymskou borreliózu

Stévie je přírodní sladidlo, které si dietáři a příznivci zdravého stravování velice oblíbili. Také aby ne, když nemá žádné kalorie! Hodně teď o něm mluví i vědci. Zjistili totiž, že likviduje bakterii způsobující lymskou borreliózu už po týdnu užívání. Prý je srovnatelná s antibiotiky!

Lymská borrelióza patří mezi zoonózy, což znamená, že jde o nemoc přenášenou ze zvířete na člověka. Tím zvířetem je klíště, které na svou příležitost čeká nejen v lese, ale i na zahradě za domem či v městském parku. K rozvoji tohoto onemocnění stačí jedno jeho kousnutí a pár hodin času, následky však mohou být trvalé.

Hrozba, která číhá všude

Případů borreliózy je v České republice hlášeno kolem čtyř tisíc ročně. Tedy alespoň podle evidence Státního zdravotního ústavu, který upozorňuje na to, že nejdůležitější je včasná návštěva lékaře a stanovení diagnózy. V první fázi choroby se objevuje v místě přisátí klíštěte červená skvrna s bílým středem, která se postupně rozšiřuje. Ovšem pozor, ne už všech pacientů, protože bezmála 40 procent lidí tento typický příznak vůbec nemívá.

Nevědomost pak přispívá k tomu, že nemoc přechází do druhé fáze a těžších chronických symptomů, jako jsou například otoky kloubů a bolesti svalů, výjimečně dochází i k periferní obrně nervů a zánětu srdečního svalstva. Třetí a poslední stadium borreliózy se projevuje několik měsíců až let po infekci, přičemž ji doprovází postižení kůže a její ztenčení, mozkové poruchy, onemocnění míchy, očí nebo srdce. Zatímco dosud chybí účinná očkovací látka, možností léčby existuje hned několik. A zdaleka se netočí jenom kolem farmaceutických antibiotik!

Sladidlo s nečekaným přínosem

Americký tým vědců z University of New Haven, což je vysoká škola ve státě Connecticut, učinili nebývalý objev. Jejich studie prokázala, že k likvidaci bakterie způsobující lymskou borreliózu významně přispívá extrakt ze stévie. Ano, skutečně se jedná o známé sladidlo, jež je kvůli nulovému obsahu kalorií výživovými poradci tolik doporučováno! Experti ke svému překvapení zjistili, že jeho účinky jsou podobné jako běžně předepisovaná antibiotika, konkrétně pak doxycyklin, cefoperazon a daptomycin. Stévie podle nich funguje už po sedmi dnech každodenní konzumace, přičemž pomáhá na všechny výše popsané fáze borreliózy.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.newhaven.edu





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat