Prostreno.cz

Netradiční využití zdravých bezových květů

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ říkali již naši předci. Období června a začátek července je ideálním obdobím pro sběr voňavých květů této bylinky, jež mají bílou nebo žlutou barvu – a magickou, léčivou moc. Jak je zpracovat?

Tyto okouzlující malé shluky květin mají sladkou letní vůni a často se používají k dochucování jídel a nápojů. Květy a plody černého bezu posilují imunitní systém a bojují proti infekcím, proto bývají klíčovou součástí domácích zimních zásob odhánějících nachlazení, chřipky a angíny. Vydejte se na jejich sběr, lepšího obvodního lékaře nenajdete!

Sušení a budoucí příprava na čaj

Čerstvé bezové květy se musí co nejdříve usušit, a to v tenké vrstvě ve stínu nebo uměle při teplotě do 40 °C. Podmínkou je také dobře odvětrávané místo. Drogu pak uchovávejte v uzavřených sklenicích bez přístupu světla. Později se bude hodit. Pro úlevu od nachlazení stačí bylinku přelít vroucí vodou, nechat 10 minut louhovat v zakryté nádobě, scedit, smíchat se lžící medu a vypít. Chladný čaj lze také použít jako ústní vodu při bolestech v krku a zubů.

Tinktura

Domácí tinkturu z květů černého bezu ocení snad každý.  Bylinka se zalije 60 % alkoholem a nechá se 3 až 4 týdny stát – na chladném a tmavém místě. Denně ji protřepávejte. Tinktura z pupenů podporuje obranyschopnost organismu a činnost imunitního systému. Zároveň se využívá při snižování tělesné hmotnosti jako součást dietního režimu.

Hojivá mast

Mast z černého bezu je zase užitečná při bolestech kloubů, výronech, otocích a podlitinách. Aplikujte se u zánětů sedacího nervu a revmatismu, také hojí ekzémy, rány, popáleniny a další drobná poranění.

Použijte 2 hrsti čerstvých či sušených bezových květů nebo listů (vhodná je i jejich kombinace), 200 gramů kokosového oleje a 50 gramů bambuckého másla (můžete nahradit včelím voskem). Olej a máslo rozpusťte ve vodní lázni, přihoďte bez a vše nechte na velmi mírném plameni 2 hodiny probublávat. Poté vypněte plotýnku, zakryjte pokličkou a louhujte přes celou noc. Druhý den mast opět zahřejte, přeceďte přes plátýnko a přelijte do čistých kelímků či skleniček.

Sirup

V souvislosti s černým bezem je velmi populární i sirup. 250 gramů květů umyjte, zalijte vychladlou převařenou vodou (asi tak 2 litry) a 24 hodin si jich nevšímejte. Následně sceďte získanou šťávu, přidejte k ní cukr (2 kilogramy třtinového), kyselinu citrónovou (4 polévkové lžíce), citronovou šťávu (ze dvou kusů) a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Ihned poté sirup přelijte do skleněných lahví vymytých vroucí vodou.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.traditionalcookingschool.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat