Prostreno.cz

Přírodní léky na bolest zubů

Bolí vás zuby a zrovna se nemůžete dostat k lékaři. Co s tím? Netrapte se a sami sobě (bez návštěvy lékárny) poskytněte první pomoc – ideálně ještě předtím, než se z té otravné bolesti zblázníte!

Zubní kaz nebo zánět zubního nervu dovedou pěkně potrápit. Nenechte se vyvést z míry a vsaďte na osvědčené recepty.

Výplachy slanou vodou

Jednoduše přidejte ½ lžičky soli do šálku teplé vody a ústa vyplachujte asi tak deset až dvanáct sekund, poté roztok vyplivněte. Tato metoda obvykle napravuje menší podráždění, neboť sůl je přírodní dezinfekční prostředek, jež může pomoci uvolnit částice jídla a nečistoty, které se mezi zuby zaseknou. Sůl zároveň zmírňuje zánět.

Studený obklad

Bolest zubů ztlumí i studený obklad, který způsobí zúžení krevních cév v zasažené oblasti. Díky tomu je nepohodlí v ústech méně intenzivní. Zchlazení také zmírní otoky a zánět, proto použijte kostku ledu zabalenou v ručníku nebo balíček mražené zeleniny. Vždy po pár hodinách opakujte.

Máta

O voňavé mátě kadeřavé je známo, že se její silice přidávají do ústních vod a zubních past. Samozřejmě, že to není náhoda. Tahle bylinka totiž nejen čistí dech, ale také se uplatňuje při bolestech zubů a dásní. Přežvykujte v ústech její listy, nebo uvařte čaj, nechte ho vychladnout, namočte do něj vatový tampon a ten přikládejte na bolavý tesák.

Česnek

Po tisíce let je česnek uznáván a používán pro své léčivé vlastnosti. Mnozí ho mají spojený s bojem proti virům a bakteriím – i v rámci orálního zdraví. Rozdrťte jeden stroužek na menší kusy a postupně jeden po druhém nechte dělat svoji práci. Pokud česnek zrovna nemáte po ruce, sáhněte do kořenky.

Hřebíček

Hřebíček je při otupování bolesti zubů starým známým pomocníkem, a to z dobrého důvodu. Aktivní látka eugenol v něm obsažená je přírodním antiseptikem. Hřebíček několikrát za den kousejte. Pro všechny případy si vyrobte si zásoby hřebíčkového oleje na kloktání.

Deset hřebíčků zalijte kokosovým nebo olivovým olejem tak, aby byly zcela ponořené a nechte 14 dní stát na temném místě. Poté sceďte. Pakliže bolest do dvou dnů neustoupí, obraťte se na svého lékaře.

Zdroje: Instructables.com, Guardiandirect.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat