Prostreno.cz

Zelenina s obsahem vápníku pomůže k silným kostem

Mléčné výrobky jsou milované i zatracované, ale hlavně v nich každý vidí primární zdroj vápníku, což je trochu úzkoprsé. Vždyť i zelenina má co nabídnout! Které zdroje tohoto minerálu patří k těm nejlepším?

Vápník je minerál, který je pro život nezbytný. Kromě stavby kostí a jejich funkčnosti umožňuje srážení krve, kontrakci svalů a bušení srdce. Asi 99 % vápníku v našem těle je ukryto právě v kostech, ale také zubech.

Každý den organismus vápník ztrácí pokožkou, potem, močí i výkaly, což je není dobrá zpráva. Lidské tělo si tento minerál neumí vyprodukovat sám. Proto je důležité přijímat jej prostřednictvím stravy. Mezi známé zdroje vápníku patří mléko, jogurty, luštěniny (fazole, čočka) nebo semínka (sezamová, chia či třeba konopná). Ale co další potraviny? Pozornost obraťte hlavně směrem k těmto!

Špenát

Jemné listy špenátu jsou jedním z nejbohatších zdrojů vápníku z pohledu rostlinné říše. Jeden a půl šálku poskytuje 121 miligramů, což je 12 procent denní hodnoty.

Tuřín

Vodnice japonská neboli tuřín, lidově řečeno kvaka, má s ohledem na příjem vápníku rozhodně co nabídnout. Ve skutečnosti žádná jiná zelenina neobsahuje tolik uvedeného minerálu jako šťáva z tuřínu a tuřínových listů. Na 100 gramů bulvy připadne zhruba 250 miligramů této látky.

Čínské zelí

I čínské zelí posiluje kosti a preventivně působí proti osteoporóze. Je skvělé, pokud se konzumuje syrové, ale chutná i v polévkách. Jeden šálek organismu dodá 70 miligramů vápníku, což je 7 procent doporučené denní hodnoty.

Nezralé sójové boby

Sója a sójové výrobky jsou vynikající volbou, zejména pro vegetariány, vegany a další, kteří nekonzumují mléčné výrobky. Sója s vysokým obsahem rostlinných bílkovin obsahuje také významné množství vápníku. Polovina šálku poskytuje 48 miligramů, tedy téměř 5 procent denní hodnoty.

Brokolice

Brokolice je v současné době levnější než květák. Polovina šálku téhle vařené dobroty v sobě ukrývá 31 miligramů vápníku (3 procenta denní hodnoty). Bohužel ne každému chutná. Na druhou stranu se vápník dá získat i s pomocí jiných potravin. Na stůl co nejčastěji podávejte, kadeřávek, růžičkovou kapustu, mrkev a sladké brambory (batáty).

Zdroje: Gardenerspath.com, Nof.org





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat