Prostreno.cz

Potraviny efektivně snižující krevní tlak

Vysoký krevní tlak může být opravdu nebezpečný. Chraňte se preventivně tím, že budete pravidelně jíst potraviny na jeho snížení. A které to jsou?

Předcházet je lepší než léčit. A i když teď máte krevní tlak v normě, měli byste dbát na to, abyste pravidelně konzumovali potraviny, které vám pomohou vysoký tlak snížit a udržet v normě, a naopak snížit příjem těch, které by tlak mohly zvyšovat. Vysoký krevní tlak je totiž spoluzodpovědný za vznik onemocnění krevního oběhu a srdce nebo cukrovky.

Jak na správnou stravu

Správná strava hraje při snižování tlaku velmi důležitou roli. V první řadě je nutné snížit příjem potravin s vysokým obsahem soli. Krevní tlak úspěšně snížíte už při omezení příjmu soli na 4 až 6 gramů denně. A další důvod – pokud trpíte nadváhou, měli byste zhubnout. S každým kilogramem, který zmizí, klesne i váš tlak.

Neslaná strava je na začátku pro mnohé složitá, protože sůl se objevuje v mnoha potravinách jako její přirozená složka – například v sýrech nebo uzeninách. Naproti tomu ale existuje i hodně takových, které se obejdou bez soli a které vám váš krevní tlak pomohou snížit.

Potraviny, které byste měli jíst pravidelně

Každý den nebo alespoň velmi často byste měli jíst čerstvou zeleninu jako brokolici, rajčata, červenou řepu, avokádo, zelí, špenát a brambory. Z čerstvého ovoce jsou to například jahody, maliny, švestky, banány nebo pomeranče. Velmi prospěšné jsou také luštěniny a celozrnné výrobky – kromě jiného ovesné vločky, obilné klíčky, chia semínka, přírodní rýže nebo celozrnné těstoviny. Snížit tlak vám pomohou ale i vejce, nízkotučné mléko a jogurty nebo ryby a mořské plody. A pokud se dokážete vzdát soli úplně, můžete si pokrmy dochutit petrželkou, medvědím česnekem, chilli a česnekem.

Dbejte také na správnou volbu tekutin – minerální voda s obsahem sodíku pod 20 miligramů na litr je výborná, stejně jako neslazený čaj, nejlépe bylinkový nebo ovocný. Naproti tomu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.

Zdroj: www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/diet-blood-pressure-and-hypertension/65787549650984A2AFBB7A66AAB7A17A





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat