Prostreno.cz

Všudypřítomný jetel pomáhá na mnoho neduhů

Akné, vyrážky, těžko zvládnutelná menopauza nebo kašel? Nejen na tyto obtíže se jetel „ordinuje“ zcela běžně! Posílí však i kosti, imunitu a neposlední řadě také nervy.

Jetel luční se možná tváří jako obyčejná medonosná rostlina, ovšem v lidovém léčitelství má nezastupitelný význam. Kde všude ho naleznete? A v jakých situacích budete rádi, že ho v domácí lékárničce máte?

Plevel, co je pohledný i prospěšný

Pro včely, čmeláky a motýli je jetel chutnou potravou, pro nás zase všestranným lékem, který v krizi přijde vhod. Jste-li bylinkový začátečník, sluší se zmínit, že byste se při jeho sběru měli soustředit na květy, které bývají k dispozici až do podzimu. Celé hlávky se po seříznutí či šetrném odštípnutí mohou konzumovat v syrovém stavu. Sušit se dají samozřejmě také, ideálně v provzdušněném prostoru nebo umělých podmínkách, a to při teplotě do 35 °C. Tohoto červeného krasavce spatříte na slunných loukách a pastvinách, daří se mu i u cest a na polích. Ať už ho budete konzumovat v jakékoli formě, s těmito benefity můžete vždycky počítat.

Vítaná úleva při menopauze

Příznivci alternativní medicíny jetel doporučují na průjmy, zvracení i další potíže s trávicím traktem, neboť působí dezinfekčně a zastavuje infekce. Připisují se mu také silné detoxikační účinky, které ulehčují a zkracují průběh nachlazení, chřipky, angíny a bronchitidy. Díky podílu rostlinných estrogenů tato rostlinka pomáhá překlenout i obtížné období menopauzy, protože zmírňuje její nepříjemné příznaky zahrnující návaly horka, výkyvy nálad, nadměrné pocení a nespavost. Pozor, vliv má dokonce i na hubnutí, což se hodí…

Medikament na bolest i kožní trápení

Nejen zmíněné detoxikační schopnosti usnadňují shazování nadbytečných kil. Luční poklad totiž urychluje i metabolismus a podporuje vylučování nadbytečné vody, takže může být součástí nejedné dietní kúry. Zároveň tlumí kašel i bolesti – zejména ty, za které lze „poděkovat“ revmatoidní artritidě. Nelze mu upřít ani to, že celkově posiluje organismus, navozuje hormonální rovnováhu, prospívá kostem, léči kožní obtíže a ulevuje po bodnutí hmyzem. Souběžně zlepšuje činnost lymfatického systému a jeho zklidňující vlastnosti oceníte při usínání. No vidíte, a vy jste mocný jetel možná považovali za neužitečný plevel!

Zdroje: mountsinai.org, wikipedia.org, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat