Prostreno.cz

Zdravotní účinky hrachových lusků skutečně překvapí

Efektivní spojení příjemného s užitečným? To jsou hrachové lusky, které uklidňují vyšponované nervy, regulují cholesterol, normalizují hladinu krevního cukru a omezují pravděpodobnost osteoporózy. Zlepšují také pozornost a posilují imunitu!

Začátek léta mají mnozí úzce spojený s hrachovými lusky. Jejich chuť je jedinečná a nenapodobitelná! A že se konzumují jen tak zasyrova a tím to hasne? Kdepak. Mohou být skvělou přílohou, protože se dají blanšírovat nebo restovat na oleji. Báječně se hodí k masu, dušené zelenině i grilovanému sýru. Ani v salátu se ale neztratí! Výživoví poradci vychvalují nejen jejich všestrannost, ale i zajímavé účinky. Co všechno vám tahle dobrota může přinést?

Blaho pro nervy

Hrách je nejstarší plodinou vůbec. Začal se pěstovat na Středním východě, odkud se rozšířil do dalších zemí. Věděli jste, že on i jeho lusky díky obsaženému vitaminu B1 blahodárně působí na nervy? Tahle zelená dávka dobra taktéž povzbuzuje imunitu, zvyšuje pozornost a podílí se na energetické přeměně v buňkách.

Prospěch pro kosti

Jmenovaná potravina je rovněž vynikajícím zdrojem vitaminu K, který posiluje celý kosterní systém, neboť pomáhá vstřebávat vápník. Proto ji lze považovat za prevenci osteoporózy. „Káčko“ je velice důležité i pro správnou srážlivost krve, přičemž urychluje hojení a regeneraci.

Trávení bez komplikací

Hrachové lusky překypují vlákninou, z čehož se raduje trávení. Vláknina funguje jako prebiotikum, zpravidelňuje pohyby střev a přidává ruku k dílu při vylučování odpadních látek. Zároveň snižuje riziko rakoviny a usnadňuje hubnutí, zatímco reguluje cholesterol i hladinu krevního cukru. To jsou velké výhody v tak malém „balení“!

Zrak jako ostříž

Vlivem neskromného podílu vitaminu A se uvedená laskomina příznivě promítne i na zraku, protože zabraňuje šerosleposti a omezuje negativní účinky volných radikálů. Tento vitamin celkově zvyšuje i odolnost organismu a bojuje proti útoku virů. Zasahuje také do kvality pleti, vlasů a nehtů.

Zdroje: tipsbulletin.com, webmd.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat