Prostreno.cz

Bílé zelí: Bohatý zdroj vitamínů, lék na potíže žaludku a pomocník při zánětech

Obsahuje jen málo kalorií a je velmi zdravé. Prozradíme, jaké obsahuje látky a poradíme, jak ho správně skladovat.

Bílé zelí u nás patří asi k nejoblíbenějším druhům. Většina z nás ho zná jako kyselou součást různých pokrmů. Sezona čerstvého bílého zelí je od června do března, ale lze ho sehnat bez problémů po celý rok. A s ohledem na snadnost jeho uskladnění je velmi oblíbenou zeleninou i během zimních měsíců.

Hlávka zelí plná zdraví

Bílé zelí obsahuje nejen velké množství vitaminu C, ale také minerální látky draslík, vápník a hořčík. Vedle nich se v zelí nacházejí také kyselina listová, selen a vitaminy řady B. Hořčičné oleje pro zelí typické účinkují navíc jako antibiotika a působí velmi blahodárně při infekci bakterií Helicobakter pylori. Proto se šťáva z bílého zelí používá jako první pomoc při potížích žaludku.

Jak uskladnit bílé zelí

Pokud ho uskladníte na chladném a tmavém místě, vydrží poměrně dlouho. Ve sklepě ho můžete skladovat klidně i dva měsíce, oproti tomu v lednici jen okolo deseti dní. Nakrojená hlávka vydrží zabalená v potravinářské fólii nebo vlhké utěrce.

Syrové, nebo vařené?

Úprava bílého zelí v kuchyni je velmi rozmanitá – můžete ho vařit, dusit nebo použít klidně syrové do salátu. Ať už si uděláte zelňačku, roládu nebo ho sníte syrové, zelí je velmi chutné vždy. Na dochucení se používá v kombinaci s kmínem, protože pak je lépe stravitelné a tolik nenadýmá.

Domácí lékař

Bílé zelí najde ale využití i jako pomoc při různých obtížích. Listy pomáhají při zánětech, otocích a vředech, kdy tlumí bolest a potlačují zánět. Podle potřeby je možné listové zábaly přikládat několikrát během dne. Nepoužívejte je však na otevřené rány.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5977097/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat