Prostreno.cz

Jak moc zdravé je jablko granátové

Už po staletí se o granátovém jablku tradují jeho léčivá síla a afrodiziakální účinky. V současnosti na trhu najdete nespočet preparátů s tímto červeným ovocem, které mají mít blahodárný účinek na naše zdraví. Co dělá z granátového jablka oblíbenou superpotravinu?

Plodnost, krása, síla. Granátové jablko nemá jen symbolický význam – lidé si ho už stovky let cení i pro jeho léčivé schopnosti. Jak je to tedy s jeho sílou doopravdy?

Bobulové ovoce

Z botanického hlediska patří granátová jablka mezi bobulovité. Svému názvu vděčí zřejmě svému vzhledu, přestože jeho latinské jméno je „punica granatum“, kdy ono „granatum“ znamená „s mnoha semínky“.

Kam spadá prapůvod granátového jablka, není dosud známo. V současnosti se pěstuje především ve Středomoří, severní Africe a západní Asii. Sezona dozrávání je mezi zářím a prosincem.

Zdravé hubnutí

Sladké ovoce plné slunce není je výtečné chuťově, ale je skvělé i s ohledem na naši postavu. Obsahuje totiž třísloviny, které mají pozitivní vliv na naši váhu. Kromě toho má také velmi málo kalorií – na 100 gramů ovoce připadá průměrně asi 76 kilokalorií.

V granátových jablkách je velké množství vitaminů a minerálních látek, mezi nimi vitamin B a kyselina listová nebo draslík, fosfor a železo. Tělo dodává ale i vitamin C, i když ne v takovém množství jako například citrusové plody.

Zdraví do dlaně

Co ale z granátového jablka dělá zdroj zdraví, je jeho obsah bioaktivních sekundárních rostlinných látek. Konkrétně to jsou polyfenoly, flavonoidy a anthocyany. Tyto látky totiž působí antibakteriálně a protizánětlivě a chrání buňky a cévy. Jejich účinek je známý především svými antioxidačními vlastnostmi, tedy že přispívají k chytání a zneškodnění volných radikálů. Například polyfenolů obsahují granátová jablka více než třeba červené víno nebo hroznová šťáva.

Antioxidační látky jsou skvělé pro krásnou pleť, proto také mnoho výrobců kosmetiky a krémů sází na kouzelné účinky výtažků z granátového jablka.

Volné radikály dokážou změnit naše genetické informace, a tím podporují vznik rakovinových onemocnění. Granátová jablka mohou svými účinky ochránit před vznikem například rakoviny ňader nebo prostaty. Doložené jsou ale i pozitivní účinky s ohledem na onemocnění kardiovaskulárního systému.

Zdroj: Life line, healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat