Prostreno.cz

Chia semínka mohou mít i nepříjemné vedlejší účinky

Může konzumace chia semínek způsobit bolesti břicha? Ano. Stává se to v případě, kdy člověk překračuje jejich doporučenou denní dávku. A jak se vám může vymstít, když je nezapijete dostatečným množstvím vody?

Chia semínka jsou oblíbeným doplňkem stravy, který nabízí četné pozitivní účinky. Uplatní se v nejrůznějších receptech, a to včetně pudinků, smoothies, pečiva a omáček. Protože absorbují tekutinu a mění se v želatinu, používají se dokonce i jako veganská náhražka vajec. Jaké jsou jejich přínosy, které z nich dělají něco jako svatý grál zdravého stravování?

Prevence rakoviny, cukrovky i únavy

Drobné plody šalvěje hispánské, jež byly doslova uctívány už v dobách Aztéků a Mayů, poskytují kromě vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných kyselin i široký komplex vitaminů a minerálů. Díky tomu chrání organismus před oxidačním stresem a snižují riziko chronických onemocnění, jako je například rakovina nebo diabetes.

Zároveň pomáhají regulovat škodlivý cholesterol, normalizují krevní tlak, působí na správnou činnost střev a usnadňují hubnutí. Dále zmírňují záněty, zvyšují energetickou hladinu a povzbuzují odolnost organismu, zatímco neutralizují volné radikály a prospívají funkcím mozku. Navzdory těmto vědecky prokázaným přínosům však tato semínka pocházející z Mexika a Guatemaly mohou i uškodit. Komu a proč?

Pozor na dávkování i tekutiny

Běžně se doporučuje konzumovat maximálně dvě polévkové lžíce denně, což je nějakých 28 gramů. Co když tento příděl navýšíte? Pak byste vinou chia semínek mohli čelit nadbytku vlákniny, která je sice zdravá, ale pouze v přijatelném množství pro tělo. Vyšší dávky některým lidem způsobují bolesti břicha, zácpu, průjem, nadýmání a plynatost. K těmto obtížím dochází i tehdy, když je vláknina nedostatečně zapíjena vodou, protože tekutiny jsou nezbytné k jejímu průchodu trávicím traktem. S tímto doplňkem stravy by podle lékařů měli být opatrní i lidé s Crohnovou chorobou, neboť by mohl zhoršit symptomy jejich nemoci.

Zdroje: healthline.com, nih.gov





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat