Prostreno.cz

Štítná žláza zbožňuje luční zběhovec

Působí majestátně, má krásné modrofialové květy a setkat se s ním můžete na loukách, skalkách, ale i v lesích. Zběhovec je krásný na pohled, ale také vyniká bohatým obsahem cenných a účinných látek. Právem tak patří k přírodním a dostupným pokladům, se kterým můžete čarovat i vy!

Zběhovec plazivý (Ajuga reptans) je druh dvouděložné rostliny z čeledi hluchavkovitých. Výtažky z listů a květů a obsahují silnou směs organických sloučenin a těkavých složek, včetně fytochemikálií, tříslovin, flavonoidů a fenolických sloučenin. Rostlina kvete od dubna do července, a ačkoli je mírně jedovatá, při střídmém užívání, nebo jako součást směsí, se uplatňuje v několika případech.

Ulevuje od respiračních potíží

Zběhovec obsahuje různé protizánětlivé sloučeniny, proto se tato bylina běžně používá k úlevě od dýchacích potíží. Krotí kašel, dušnost a bolest v krku, zároveň pomáhá vylučovat hlen a působí proti bakteriím a jiným patogenům.

Zklidňuje psychiku a uspává

Pro lidi, kteří trpí nespavostí, je zběhovec ideálním spojencem. Pokud se i vy pravidelně probouzíte, nebo jen se železnou pravidelností před spaním počítáte ovečky, zařaďte ho do svého denního režimu. Hodit se vám bude i fakt, že se uplatňuje při chronickém stresu, úzkostech a depresích. Má totiž uklidňující účinky.

Zlepšuje látkovou výměnu

Metabolismus neboli látková výměna je proces, při kterém dochází k přeměně látek v těle na živiny a odpadní látky. Ty se následně vyloučí z organismu ven. Jak této vylučovací funkci pomoci? Pijte čajovou směs se zběhovcem (často se kombinuje s kopřivou, měsíčkem, přesličkou, třezalkou, svízelem, břízou nebo zlatobýlem). Co se týče jeho samotného, tak nikdy nepřekračujte denní dávku tří čajových lžiček čerstvé nebo sušené nati (podávaných postupně).

Stará se o štítnou žlázu

O tom, že potenciál regulovat hormony štítné žlázy má bylinka aronie (černý jeřáb), je známé. Málokdo však ví, že stejnou službu zastává právě zběhovec. Samotný hormon štítné žlázy je pro zdraví zásadní a hyper- a hypotyreóza jsou vážné stavy, které vyžadují pečlivou lékařskou péči. Výzkumy ukázaly, že zběhovec krotí hormonální poruchy a také reguluje hladinu estrogenu u žen. Neužívejte ho však v případě, že podstupujete chemoterapii (obsažené složky mohou špatně reagovat s radioaktivními izotopy) a polykáte sedativa. Již tak uklidňující účinky by se s nimi mohly tříštit.

Zdroje: www.cs.wikipedia.org/wiki/Zběhovec





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat