Prostreno.cz

Pro a proti vlčích máků

Pole s vlčími máky jsou oblíbeným místem pro ty, kdo si fotí „selfíčka“. Záplava červených květů je totiž fascinující. Leckdo taky neodolá a rostlinku si utrhne – pro léčivé účinky. Jaké? A co všechno se může stát, když je máku až příliš?

Mák vlčí (Papaver rhoeas) je rozšířený téměř po celé Evropě. Odpradávna se používá pro léčivé, kulinářské a narkotické vlastnosti. Semena mají řadu zdravotních předností, mezi které patří třeba udržování zdravé hladiny cholesterolu. Někteří však opiáty pocházející z nezralých makovic zneužívají k výrobě opia a dalších drog.  Nejvážnějším rizikem je možnost předávkování, která může skončit úmrtím. Jinak je ale mák vynikající a silnou rostlinkou, která může napravit mnoho zdravotních „nehod“. Tohle všechno léčí!

Akné, zácpa i dýchání

Užívá se při problémech s dýcháním a při bolestech různého původu (jako narkotikum je tlumí). Vlčí máky napomáhají usínání (to díky přítomnému hořčíku) a podporují zdraví pokožky a vlasů. Kyselina linonová totiž zklidňuje kožní onemocnění včetně ekzémů a akné a zároveň předchází lupům.

O vlčím máku je také známo, že zmírňuje zácpu a zlepšuje trávení (je bohatý na vlákninu), podporuje krevní oběh, krotí anémii (to má na svědomí vitamin B6 společně se železem), mírní únavu a naopak dodává energii. Bývá účinný i v rámci léčby astmatu a černého kašle. Železo a zinek v máku posilují imunitu. Obecně má rostlinka protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, jenže je dobrým sluhou, ale zlým pánem.

Pro koho mák určitě není?

Čerstvé listy a květy by v žádném případě neměly užívat děti. U nich může rostlina způsobit vedlejší účinky, jako je zvracení a bolest žaludku. Zároveň neexistuje dostatek informací o tom, jak mák působí na těhotné a kojící ženy. Proto se při graviditě nedoporučuje. Pak je tu také ošemetná záležitost s interakcí se sedativními léky. Při této kombinaci buďte opatrní a vždy se o užívání poraďte se svým lékařem.

Počítejte i s tím, že extrakt z kukuřičného máku může způsobit ospalost a bolesti hlavy. Samostatnou kapitolou je závislost coby nejproblematičtější vedlejší účinek. Opiáty jsou jednou z nejvíce návykových látek, na kterou si tělo postupně vytváří toleranci. (Vhodná dávka závisí na několika faktorech, jako je věk uživatele, zdravotní stav a několik dalších podmínek.) Co se stane, když neodoláte, ochutnáte a následně sednete za volant? Věřte, že i malé množství máku se může na dnes již citlivých přístrojích odhalujících přítomnost drog v krvi projevit.

Zdroje: nzip.cz, homeremedyhacks.com, rxlist.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat