Prostreno.cz

Nápojem krásy je voda s chlorofylem

Sociální sítí se řítí nový trend – nejnovější nápoj krásy – voda s chlorofylem. Na co má pomáhat? A není nebezpečná?

Že jsou zelené šťávy na sociálních sítích hitem, není nic neobvyklého. Zelené smoothies se těší oblibě už delší dobu. Nejnovější trend na TikToku všemu ale nasadil korunku. Najednou všichni influenceři ujíždějí na vodě s chlorofylem. Zelená voda má pomáhat proti akné a nečistotám na pleti a má opět rozzářit obličej.

Pod hashtagem „chlorophyllwater“ najdete na TikToku už více než 110 milionů klipů. Na nich je vidět, jak si uživatelé mixují svoji chlorofylovou vodu, používají ji jako pleťovou masku nebo fotografie stavu pleti před a po. Pupínky, nečistoty nebo podráždění jednoduše mizí.

Přiznáváme, že to trochu zní jako kouzelnický trik nebo černá magie. Vysvětlíme, jaké účinky chlorofyl má, jestli je zdravý a zda byste ho opravdu měli pít.

Co je chlorofyl

Nejpalčivější otázka hned na začátek – co je to chlorofyl a proč nám to připomíná hodinu přírodopisu? Chlorofyl je přírodní barvivo, které rostlinám dodává jejich zelenou barvu. Bez něj by nemohly rostliny přežít, protože ho využívají při fotosyntéze, tedy výrobě kyslíku. Díky tomu může růst a prospívat. Chlorofyl je i v zelených druzích zeleniny.

Stejně jako další druhy rostlinných látek, je i chlorofyl zdravý, a ne nadarmo ho výživoví experti doporučují. Nejvíce chlorofylu obsahuje zelené zelí, ale také petrželka, špenát a brokolice. Tahle zelenina dodá tělu cennou vlákninu, antioxidanty a vitaminy A, C a K.

Jaké účinky má „nápoj krásy“?

Zázračné účinky chlorofylu nejsou objevem TikToku. Už v roce 2017 o nich informovala kosmetická společnost Goop, kterou mimochodem vlastní Gwyneth Paltrow, o pozitivních účincích chlorofylu na zdraví střevní mikroflory. V roce 2019 Reese Witherspoon v jednom rozhovoru sdělila, že už při prvních známkách nečistoty na pleti pije chlorofylovou vodu. A dokonce Kourtney Kardashian si svoji vodu často vylepší chlorofylem a profituje tak z jeho „hydratačních a vyživujících účinků“.

Chlorofyl má skutečně antioxidační účinek a dokáže tak zmírnit kožní záněty nebo zabránit vzniku pupínků. Kromě toho zmenšuje pory a pleť vypadá hladce a sjednoceně. Přitom chlorofyl neúčinkuje jenom zvenku, například jako pleťová maska, ale i uvnitř. Mimo účinku na pleť je tohle zelené barvivo dobré i pro naše střeva, chrání před rakovinou a Alzheimerem a pomáhá vylepšit i zápach těla. Sečteno podtrženo – může našemu tělu a pleti chlorofylová voda přinést opravdu něco dobrého. Na druhou stranu nečekejte zázraky ze dne na den…

Zdroj: myself





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat