Prostreno.cz

Z okurky lze připravit chutná osvěžující polévka

Léto máme v plném proudu a s ním i „okurkovou sezonu“. Okurky mají pro naše zdraví a pohodu v horkých letních měsících mnohem větší přínos, než si mnozí z nás uvědomují. Lidé v Indii kupříkladu pěstují okurky pro potravinářské i lékařské účely již od starověku, a stejně populární jsou rovněž ve středomořské kuchyni.

Hydratace

Okurky mají jemnou, osvěžující chuť a vysoký obsah vody a elektrolytů, díky čemuž zmírňují dehydrataci v horkých dnech nebo po tréningu. Pro lidi, kteří neradi v létě pijí pouze čistou vodu, představuje skvělé zpestření: přidáním okurky, pár kapek citronové šťávy a máty totiž získáte osvěžující a chutný drink, který můžete popíjet celý den (1).

Proti zánětům

Okurky mají nízký obsah kalorií, tuků, cholesterolu a sodíku. Obsahují antioxidanty, včetně flavonoidů a tříslovin, které zabraňují hromadění škodlivých volných radikálů a mohou snížit riziko chronických onemocnění i zánětů. Ovšem, abyste využili co největší procento živin v okurkách, měli byste je konzumovat neloupané. Jejich loupáním totiž snižujete množství vlákniny, vitaminů a minerálů ve výsledném pokrmu (1).

Zmírňuje otoky a pečuje o pokožku

Okurky oceníte také při péči o svou pokožku, zejména, pokud jste se spálili na sluníčku nebo trpíte otoky. Nakrájenou okurku přiložte na postižená místa, kde pomůže ochladit pokožku a zklidnit a zmírnit otoky (1).

Vymačkaná šťáva z okurek pak poslouží jako skvělé přírodní tonikum se stahujícími vlastnostmi a čisticími účinky na pleť. Stačí nechat působit 30 minut a poté opláchnout. Při smíchání okurkové šťávy a jogurtu v poměru 50 : 50 získáte pleťový zábal, který eliminuje černé tečky a hydratuje suchou pleť (1).

Zajímavost: Okurka je členem rodiny Cucurbitaceae. Mezi další členy rodiny patří dýně a různé druhy melounů.

Letní osvěžení

Pokud na vás na kuchyňské lince pokukuje první letošní úroda okurek ze zahrádky nebo z farmářských trhů, zkuste si připravit vynikající osvěžující studenou polévku, kterou využijete v parných letních dnech nebo jako přílohu k večernímu grilování. Je inspirována původním bulharským receptem na „TARATOR“, ovšem s použitím našeho klasického jogurtu či zakysané smetany.

Tarator

Suroviny

4 menší čerstvé okurky (nebo 2 hadovky)

400 g bílého jogurtu (případně zakysané smetany)

1–⁠2 stroužky česneku

čerstvá koprová nať

hrst vlašských ořechů

sůl, pepř

Postup

1 Okurky nastrouhejte na široké nudličky, které pak v míse smíchejte s jogurtem, nadrobno nakrájeným česnekem a nasekanou koprovou natí (trochu natě odložte i na ozdobu). Přidejte nahrubo nasekané vlašské ořechy, osolte, opepřete a vložte na několik hodin do chladničky.

2 Servírujte ledově vychlazené, zlehka posypané koprovou natí a nasekanými ořechy. Pokud je výsledná konzistence moc hustá, přidejte trochu vody. Hustou konzistenci oceníte např. jako dip k pečeným bramborám nebo grilovanému masu, zředěnější variantu jako osvěžující předkrm místo polévky.

Dejte nám do komentářů vědět, jak vám studená okurková polévka chutnala, případně tipy, jakým způsobem připravujete okurku v letních měsících vy.

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X12002791?via%3Dihub, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat